4.39 (207)
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty wypiek, który świetnie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Wystarczy zrobić pyszny półkruchy spód, przygotować zwykły budyń, w którym zanurzamy kwaśne kawałki rzewienia, całość wieńczy starte ciasto obsypane cukrem pudrem. Przygotowuje się je niezwykle szybko, ze składników, które niemal każdy ma w swoim domu. Sprawdźcie przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, które zawsze się udaje.
mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 10 g
cukier 250 g
cukier waniliowy 30 g
masło 150 g
żółtko 3 szt.
mleko 600 ml
budyń śmietankowy 80 g
rabarbar 500 g
Budyń: 500 ml mleka zagotowujemy z 50 g cukru. W pozostałym mleku (100 ml) rozprowadzamy 80 g proszku budyniowego. Powstały płyn dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy masę rózgą do zgęstnienia. Przekładamy ją do szklanej miski i przykrywamy folią, tak żeby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Studzimy.
Artur Rogalski
Formę o wymiarach 20x30 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 180°C, tryb góra-dół. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem półkruchego ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy specjalnym siekaczem, możne też zetrzeć je na tarce lub tradycyjnie pokroić w kostkę. Dodajemy je do suchych składników. Ucieramy palcami, aż uzyskamy konsystencję piasku. Jajka wybijamy do oddzielnej miseczki i ubijamy z 200 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Łączymy ją z mąką i masłem. Dodajemy kwaśną śmietanę i całość mieszamy szpatułką, a następnie ugniatamy rękami na zwartą kulkę.
Artur Rogalski
Połowę ciasta rozwałkowujemy lub rozpłaszczamy palcami i wykładamy nią foremkę, a następnie spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy go przez 10-15 minut. Po przestudzeniu wykładamy na niego wcześniej przygotowany budyń - rozprowadzamy go równomiernie.
Artur Rogalski
Rabarbar myjemy i osuszamy. Odcinamy zgrubiałą część łodygi i liście. W razie potrzeby można go obrać, ale nie trzeba. Resztę kroimy na kawałki o grubości około 1 cm. Układamy je na warstwie budyniowej, można delikatnie je docisnąć.
Artur Rogalski
Drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch. Pieczemy przez 45 minut, do uzyskania złotego koloru.
Artur Rogalski
Ciasto z rabarbarem i budyniem podajemy ostudzone, kroimy je w dowolne kawałki. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Artur Rogalski
Porady
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem możemy także przyrządzić w kwadratowej foremce o wymiarach 24x24 lub tortownicy o średnicy 22 cm.
- Jeśli wolimy klasyczne ciasto kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je wykorzystać. Wystarczy wtedy rozetrzeć masło z mąką, dodać żółtka i zagnieść wszystkie składniki w kulę. Z ciasta tego rodzaju powstanie delikatna, krucha tarta z rabarbarem i budyniem.
- Masło powinno być mocno schłodzone, a ciasto trzeba zagnieść dosyć szybko, żeby miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłoniami – tylko do połączenia składników.
- Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność wypieku, zróbmy ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie spożywają nabiału lub nie tolerują laktozy. W tej wersji możemy również przyrządzić budyń na mleku roślinnym.
- Placek z rabarbarem i budyniem możemy przygotować także z dodatkiem sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny lub borówki.
- Poza sezonem na świeży rabarbar z powodzeniem możemy wykorzystać mrożone warzywo. Jest dostępne w sklepach, ale warto także przygotować je samemu, kiedy na targach zaczynają pojawiać się nowalijki. W tym celu najpierw kroimy rabarbar w kawałki i blanszujemy go, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy go i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w zamrażarce przez 12 miesięcy.
- Ciasto rabarbarowe możemy podać na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Świetnie sprawdzi się także bita śmietana.
Wypieki z rabarbarem przybierają różne formy. Kiedy nadejdzie sezon na nowalijki, warto eksperymentować z różnymi rodzajami ciasta i dodatkami. Możemy przyrządzić na przykład: