Znany i lubiany niemal przez wszystkich mistrz patelni Tomek Strzelczyk już nie raz udowodnił, że z kilku składników potrafi zrobić coś wspaniałego. Ponieważ w sklepach można już dostać młodą kapustę, Tomek nie tracił czasu i wykorzystał ją do zrobienia pysznej potrawy, czyli kapuśniaku z młodej kapusty.
Kucharz przyznaje, że może nie jest to danie bardzo dietetyczne, ale przecież czasami można zjeść coś tłustszego - a już szczególnie taki smaczny kapuśniak przygotowany na bazie soczystej, młodej kapusty. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie tę zupę na najbliższy obiad. To naprawdę nic trudnego i skomplikowanego!
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty wg Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 3,5 l wody
- 1,5 główki młodej kapusty (Tomasz użył stożkowej)
- 2 podudzia z kurczaka
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- 6 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlejcie 3,5 l zimnej wody. Włóżcie 2 podudzia z kurczaka, przekrojoną na pół cebulę oraz zgnieciony ząbek czosnku.
- Obierzcie wszystkie warzywa. Dorzućcie do garnka 2 marchewki, kawałek selera oraz pora, ziele angielskie i liście laurowe. Podgrzejcie, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie wywar przez 40 minut.
- W międzyczasie pokrójcie boczek w kostkę i wsypcie na patelnię. Powoli podsmażajcie go na małym ogniu.
- Ziemniaki oraz resztę marchewek pokrójcie w kostkę.
- Po 40 minutach wyjmijcie z garnka por i dodajcie ziemniaki wraz z marchewką. Wsypcie płaską łyżkę soli i gałązkę lubczyku. Jeśli nie macie świeżego, można dodać suszony. Wówczas wystarczy również 1 płaska łyżka.
- Poszatkujcie kapustę i wsypcie do garnka. Możecie jeszcze doprawić zupę solą oraz pieprzem. Dodajcie posiekany koperek, wymieszajcie i gotujcie 15 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie, na koniec do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach podsmażony boczek. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube