Wraz z majówką i piękną pogodą rozpoczął się długo wyczekiwany sezon grillowy. W końcu czy jest coś przyjemniejszego, niż słoneczny dzień spędzony w gronie znajomych nad wodą lub w ogrodzie przy grillu, na którym smażą się kiełbaski i karkówka?

Przyrządzanie mięsa w ten sposób stało się już praktycznie naszym sportem narodowym. Niektórzy wręcz prześcigają się w swoich sposobach na smaczne mięso z grilla. Wszystko to jednak na nic, jeżeli za każdym razem popełniacie jeden błąd. 

Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?

Już sam zapach karkówki na grillu sprawia, że tracimy cierpliwość i chcemy, by upiekła się jak najszybciej, by trafić na nasze talerze. Jednak w przypadku tego mięsa pośpiech tylko wszystko psuje. Wiele osób, po wrzuceniu karkówki na grilla, cały czas ją obraca na drugą stronę albo dotyka szczypcami by sprawdzić, czy już jest gotowa. A to najgorsze, co można zrobić. Przez takie zabiegi mięso wychodzi suche i po prostu niesmaczne.
Poczekajcie więc, aż grill dobrze się rozgrzeje i połóżcie na nim karkówkę.

Absolutnie jej teraz nie dotykajcie. Dopiero w momencie, w którym zauważycie, że mięso ścina się na brzegach, możecie odwrócić je na drugą stronę. A kiedy puści już soki, można karkówkę odłożyć na talerz, odczekać 1-2 minuty (aby mięso odpoczęło) i można zabierać się do jedzenia. 

W kwestii karkówki liczy się zarówno technika, jak i sposób przygotowania. Mięso wyjdzie jeszcze pyszniejsze, jeżeli wcześniej je zamarynujecie. Skorzystajcie z poniższego przepisu na smaczną, pikantną marynatę do karkówki. 

Przepis na pikantną marynatę do karkówki

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Czosnek oraz cebulę drobno posiekajcie, a mięso oczyśćcie i osuszcie. 
  2. W misce wymieszajcie olej z octem oraz przyprawami. 
  3. Włóżcie mięso do zamykanego pojemnika. Wlejcie marynatę, dodajcie czosnek oraz cebulę i dobrze natrzyjcie karkówkę.
  4. Zamknijcie pojemnik i odłóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie karkówka jest gotowa do smażenia jej na grillu lub na patelni.