www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Wegańska musaka to równie rozgrzewające i sycące danie jak jego klasyczna wersja, mimo że nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami, pomidorami, soczewicą i kremowym białym sosem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Warto podać ją z zieloną sałatą i chrupiącym pieczywem czosnkowym. Pożywna i prosta wegańska musaka z pewnością trafi na Waszą listę comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.
cebula 1 szt.
przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe
bakłażan 3 szt.
oliwa extra vergine 6 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
oregano 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
kumin (kmin rzymski) 2 łyżeczki
pomidory w puszce 400 g
soczewica zielona 400 g
ziemniaki 600 g
mąka pszenna 3 łyżki stołowe
śmietanka 810 ml
gałka muszkatołowa 2 g
Bakłażany: kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Wkładamy je do dużej miski, skrapiamy 2 łyżkami oleju, solimy i mieszamy. Rozgrzewamy sporą patelnię z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu i smażymy plastry bakłażana partiami przez 1 minutę z każdej strony, aż się zarumienią i zmiękną. Odkładamy je na talerz.
Sos pomidorowy z soczewicą: rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wkładamy do niej posiekaną cebulę ze szczyptą soli. Podsmażamy ją na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie, a następnie dorzucamy czosnek, oregano, cynamon i kmin rzymski. Dodajemy przecier, rozdrobnione pomidory i zieloną soczewicę wraz z połową wody z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż zgęstnieje.
Ziemniaki: kroimy w plastry i wkładamy do rondla z wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy je przez 7 minut. Dobrze odcedzamy.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 25x30 cm smarujemy 1/3 sosu pomidorowego. Na nim układamy 1/3 plastrów bakłażana i 1/3 ziemniaków. Powtarzamy czynność dwukrotnie, żeby stworzyć warstwy.
Wegański beszamel: rozgrzewamy pozostałą oliwę w rondlu na średnim ogniu. Następnie wsypujemy mąkę i smażymy ją przez minutę. Stopniowo dodajemy roślinną śmietanę kremówkę, cały czas mieszając sos (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej). Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Kontynuujemy gotowanie, aż mieszanina zgęstnieje.
Pieczenie: zalewamy zapiekankę białym sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Zmieniamy tryb na grillowanie i podgrzewamy ją jeszcze przez 5 minut. Wegańska musaka jest gotowa, kiedy wierzch ładnie się zarumieni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-vegan-moussaka
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.