Sushi to popularne danie azjatyckie. Kolorowe rolki składają się zwykle z ugotowanego ryżu, plastrów nori, czyli zielonych wodorostów i dodatków. Jeśli chodzi o dodatki, dozwolonych jest wiele różnych produktów. Podstawowym będzie z pewnością ryba. Zwykle do sushi dodaje się najwyższej jakości surową rybę – gdy przygotowujemy sushi w domowych warunkach możemy jednak mieć problem z jej zdobyciem. Co zamiast surowego tuńczyka lub łososia? Ryba wędzona, paluszki krabowe, krewetki np. w tempurze. Warto pamiętać, że sushi możemy podawać również w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub np. omletem. Do sushi pasują awokado, ogórek, marchewka czy imbir. Sushi lubi też eksperymenty – możemy zrobić je w wersji polskiej, z kaszą lub na słodko, z mango.
Zrobienie domowego sushi tylko z pozoru wydaje się trudne. Przygotowywanie pysznych rolek musimy zacząć od ryżu. Jaki ryż do sushi wybrać? Przede wszystkim wybierzmy ryż jednej odmiany, będzie smakował lepiej. Użyjmy ryżu krótkoziarnistego – przed ugotowaniem należy dokładnie go wypłukać, tyle razy aż woda zrobi się przezroczysta. Jak ugotować ryż do sushi? Wypłukany ryż zalewamy wodą, w proporcji 1 i 1/5 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, nie mieszamy. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 10 minut, żeby ryż był gotowy. Idealny ryż do sushi powinien być kleisty i łatwo dawać się formować. Aby odpowiednio smakował, ryż musimy zalać zaprawą, przygotowywaną z octu ryżowego, cukru i soli.
Następnie na plastry nori wykładamy nieco ryżu, spłaszczamy go, dodajemy rybę i inne składniki. Całość zwijamy w ciasną rolkę przy pomocy specjalnej maty do sushi. Następnie kroimy na małe kawałki.
Jedzenie sushi podlega pewnym zasadom, których warto przestrzegać. Przede wszystkim nie gryziemy kawałków sushi, ale jemy je w całości. Tylko delikatnie zamaczamy je w sosie sojowym, by ryż zbytnio nim nie nasiąknął. Sushi jemy przy użyciu pałeczek – pamiętajmy, by ich nie krzyżować i nie wkładać samych do ust.
Do sushi podaje się zwykle sos sojowy w małej miseczce. Są jednak i inne dodatki, które warto znać. Należy do nich choćby ostry, zielony korzeń chrzanu w formie pasty, czyli wasabi. Wasabi nakładamy na sushi przed zamoczeniem w sosie sojowym. Do odświeżenia kubków smakowych między kolejnymi kęsami sushi służy natomiast marynowany imbir – uwaga, może być naprawdę pikantny!
Do sushi możemy zaserwować np. zieloną herbatę lub wino. Jakie wino do sushi będzie najlepsze? Wszystko zależy oczywiście od tego, co znajduje się wewnątrz naszych rolek. Inne wino wybierzemy do ryby, jeszcze inne do warzyw. Bezpiecznym wyborem będzie zawsze białe wino, np. owocowy riesling.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.