Słonina - przepisy

Do słoniny z nieufnością podchodzą przede wszystkim przedstawiciele młodego pokolenia, którzy na pytanie czy słonina jest zdrowa, udzielają odpowiedzi jednoznacznie przeczącej. Trzeba powiedzieć, że obawy te są uzasadnione. Słonina, którą otrzymuje się z podskórnej tkanki tłuszczowej zwierząt rzeźnych, jest bardzo kaloryczna. W 100 gramach znajdziemy aż 797 kalorii, z czego większość stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli jednak zadbamy o to, by nie dostarczać ich w nadmiernych ilościach, nie będą dla serca niebezpieczne.

Słonina sama w sobie dostarcza do organizmu tłuszcz, który jest ważnym źródłem energii, a dodatkowo odgrywa ważną rolę w transporcie i przyswajaniu niektórych witamin: A, D, E i K. Obecny w słoninie kwas palmitynowy reguluje wydzielanie hormonów. Mimo to słonina na naszym stole gościć powinna raczej sporadycznie i to w formie przysmaku, a nie regularnego posiłku.

Co zrobić ze słoniny?

Co zrobić ze słoniny, jeśli mamy ochotę wykorzystać ją w naszej kuchni? Istnieje kilka opcji. Przede wszystkim można ją wytopić. Można ją także ukisić - być może pomysł ten wydaje się nieco ekstrawagancki, jednak słonina kiszona ma swoich gorących orędowników.

Jak zrobić słoninę kiszoną? Wystarczy natrzeć kawałek słoniny mieszaniną rozgniecionego czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych, a następnie ułożyć w pojemniku z dnem pokrytym solą. Całość posypuje się pieprzem, majerankiem i grubą warstwą soli, by całość ukryła się pod tą mieszaniną. Tak przygotowaną słoninę trzeba przykryć folią, a następnie odstawić do lodówki na 2 tygodnie. Będzie gotowa, gdy odkrojony plaster stanie się niemal przejrzysty. Można także pójść dalej i działać metodą naszych wschodnich sąsiadów. Jak zrobić słoninę po ukraińsku? Tak samo jak przy zwykłym kiszeniu, jednak po zdrapaniu soli ponownie naciera się słoninę czosnkiem i majerankiem i odstawia do lodówki jeszcze na miesiąc, by dojrzała.

Sól można wykorzystać także w inny sposób. Jak zasolić słoninę? Wystarczy gruby kawałek dokładnie natrzeć kryształkami, czosnkiem utartym z majerankiem i ponownie solą. Całość odstawia się w chłodne miejsce na 2-3 miesiące.

Klasyką jest również słonina wędzona. Jak przygotować słoninę do wędzenia? Wystarczy pociąć ją w pasy, zapeklować w soli i ulubionych przyprawach, a następnie zawinąć w woreczek lub folię i odłożyć na dwa tygodnie w chłodne miejsce. Po tym czasie można działać dalej. Jak wędzić słoninę? Zawsze z innymi wyrobami, na przykład z kiełbasą, najpierw nagrzewając wędzarnię do około 50 stopni, a później podnieść temperaturę.

Jak przetopić słoninę?

Kromka chleba ze smalcem to znany z różnego rodzaju pikników poczęstunek. Bardzo łatwo powtórzyć go w domu trzeba tylko wiedzieć, jak przetopić słoninę na smalec.

Jak wytopić słoninę? Najpierw z wybranego kawałka należy odciąć skórę, a słoninę drobno pokroić lub zmielić. Następnie wytapia się ją w garnku na małym ogniu. Potrwa to od jednej do trzech godzin. Gdy skwarki będą już pływały, wystarczy dodać cebulkę oraz ulubione przyprawy. Całość wzbogacić można także dodatkami, dorzucając potarte jabłko, przeciśnięty  czosnkiem, majeranek, koperek lub pietruszkę. Łatwo w ten sposób zrobić też smalec ze śliwką.

Słonina wędzona: do czego?

Jeśli już wiemy, jak przetopić słoninę i jak zrobić dobry smalec ze słoniny, pozostaje odpowiedzieć na pytanie, do czego można wykorzystać słoninę bez przetworzenia. Można nią szpikować mięso na pieczeń, aby zachować jego wilgotność. Ciekawym pomysłem jest pasztet wieprzowy ze słoniną. Znany i lubiany przysmak to także pyzy z mięsem lub pierogi ruskie ze skwarkami jako dodatkiem.

Polecane przepisy