paczki_bez_smazenia

Pączki bez smażenia

Ocena:

4.31 (222)

  • 60 min.

Z przepisu wychodzi ok. 12 pysznych pączków

Składniki:

  • - 200g mąki
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 jajko
  • - 6 łyżek ciepłego mleka
  • - 40 g świeżych drożdży
  • - 25 g masła
  • - konfitura do nadzienia ( u mnie konfitura różana własnej roboty)

Pączki bez smażenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło dokładnie rozcieramy z mąką. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i wlewamy do mąki. Wbijamy jajko
  • całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Następnie odrywamy po kawałeczku
  • formując okrągły placek. Na środek wykładamy porcję nadzienia. Wszystkie boki sklejamy razem tworząc zgrabną kulkę.
  • Pączki układamy złączeniem do dołu na wyłożonej blaszce.
  • Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
  • Pieczemy w 180 stopni C przez około 10.
  • Po wystudzeniu możemy polać lukrem..
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne