Pleskavica

Ocena:

4.39 (149)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Smak tego dania poznałam w Czarnogórze. Jedno z podstawowych dań kuchni bałkańskiej.

Składniki:

  • 2,5 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego (proporcja 1:1)
  • około 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka vegety
  • 2 płaskie łyżki soli
  • drobno posiekana cebula
  • Zamiast vegety można dodać: zioła prowansalskie, cząber, majeranek,pieprz ziołowy, paprykę ostrą, bazylię i oregano

Pleskavica - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wyrabiamy mięso i formując okrągłe, na mniej więcej 1 -1,5 cm grubości placki grilujemy. Można usmażyć na patelni-też są pyszne
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne