Pascha razowa

Ocena:

4.53 (152)

  • 10 min.
  • dla 6 osób

Pascha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą. Może jednak tym razem przygotujemy ją inaczej, na wytrawnie?

Składniki:

  • 30 dag tłustego białego sera
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • kilka kromek razowego chleba na miodzie, sczerstwiałego
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 nieduże twarde kiszone ogórki
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • kiełki i rzeżucha do dekoracji

Pascha razowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser ucieramy ze śmietaną i pokruszonym chlebem oraz posiekanymi dymkami ze szczypiorem, czosnkiem, jajkami i startymi na średnich oczkach rzodkiewkami i ogórkami – powinna wyjść gęsta, kleista masa, ew. można dodawać więcej śmietany lub chleba.
  • Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem, nakładamy do formy na babkę z kominkiem (posmarowanej cieniutko masłem), dokładnie uklepujemy, wstawiamy do lodówki na noc. Rano wykładamy na półmisek wyłożony kiełkami i rzeżuchą, dekorujemy, posypując np. pokruszonym chlebem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne