Pascha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą. Może jednak tym razem przygotujemy ją inaczej, na wytrawnie?
Składniki:
30 dag tłustego białego sera
300 ml kwaśnej śmietany
kilka kromek razowego chleba na miodzie, sczerstwiałego
pęczek dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
6 jajek na twardo
pęczek rzodkiewki
4 nieduże twarde kiszone ogórki
łyżeczka miodu
sól, pieprz
kiełki i rzeżucha do dekoracji
Pascha razowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ser ucieramy ze śmietaną i pokruszonym chlebem oraz posiekanymi dymkami ze szczypiorem, czosnkiem, jajkami i startymi na średnich oczkach rzodkiewkami i ogórkami – powinna wyjść gęsta, kleista masa, ew. można dodawać więcej śmietany lub chleba.
Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem, nakładamy do formy na babkę z kominkiem (posmarowanej cieniutko masłem), dokładnie uklepujemy, wstawiamy do lodówki na noc. Rano wykładamy na półmisek wyłożony kiełkami i rzeżuchą, dekorujemy, posypując np. pokruszonym chlebem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017