Ewa Niepytalska

Baked oatmeal - pieczona owsianka

Ocena:

5 (1)

  • 35 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Baked oatmeal, czyli pieczona owsianka, to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, które zapewni energię na początek dnia. Pasuje do niej praktycznie każdy owoc, możemy ją też wzbogacić ulubionymi przyprawami, orzechami, konfiturami. Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem lub owocami jagodowymi to dobre rozwiązanie na urozmaicenie śniadania.   

Składniki:

  • płatki owsiane  100 g

  • mleko  230 ml

  • miód  40 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  10 g

  • sól  3 g

  • borówki  50 g

  • maliny  50 g

Baked oatmeal - pieczona owsianka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Naczynie żaroodporne, w którym przyrządzimy baked oatmeal, smarujemy grubo masłem. 

  • Krok 2:

    Łączenie składników: mleko z miodem podgrzewamy w rondelku. Zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy roztrzepane jajka i szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki i przelewamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.  

  • Krok 3:

    Pieczenie: naczynie żaroodporne układamy na środkowej półce piekarnika. Pod wpływem temperatury owsiana zapiekanka stężeje i zarumieni się na wierzchu. Potrwa to około 25 minut. 

  • Krok 4:

    Podanie: danie dekorujemy borówkami i malinami. Pieczona owsianka smakuje najlepiej na ciepło. Kroimy ją w kawałki jak ciasto i serwujemy od razu po przyrządzeniu.    

Porady

  • Zapiekana owsianka to śniadanie pełne błonnika pokarmowego lub lunch, który można zabrać ze sobą na piknik albo do pracy. Możemy ją odgrzać w piekarniku, mikrofali albo zjeść na zimno.  
  • Miód, który posłużył w naszym przepisie za słodzik, można zastąpić zwykłym cukrem, muscovado lub syropem klonowym. Żeby powstała pieczona owsianka fit, wykorzystajmy zdrowszą, mniej kaloryczną alternatywę, np. ksylitol lub erytrytol. 
  • Do przyrządzenia baked oatmeal najlepiej wykorzystać płatki owsiane górskie, czyli takie, które zostały poddane rozdrabnianiu i zagniataniu w procesie obróbki ziarna. Gotują się szybciej niż zwykłe płatki, ale są nieco twardsze i mają więcej wartości odżywczych niż płatki błyskawiczne. 
  • Zamiast większego naczynia żaroodpornego możemy użyć dwóch lub trzech kokilek. W ten sposób powstanie nam pieczona owsianka jednoporcjowa. Jest to dobry pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie. Zapiekanki nie musimy już kroić – możemy ją rozdać domownikom i jeść bezpośrednio z naczynia, w którym ją przyrządziliśmy.   
  • Czy pieczone owsianki są zdrowe? Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy. Same płatki owsiane są cennym składnikiem diety. Zawierają dużo błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Często zajadamy je ze zdrowymi owocami i jogurtami. Nie powinniśmy jednak podsypywać ich zbyt dużą ilością cukru lub dodawać do nich zbyt dużo tłuszczu.  
  • Pieczona owsianka to śniadanie, które możemy urozmaicić według własnych upodobań. Przed zapiekaniem płatków do mieszanki z mlekiem i jajkami można dodać ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir lub kardamon. Możemy także wmieszać mus owocowy. Wierzch zapiekanki dekorujemy świeżymi owocami lub konfiturą, jogurtem albo orzechami. Różne wersje tego dania to na przykład pieczona owsianka z bananem, pieczona owsianka z jabłkiem, pieczona owsianka czekoladowa, a nawet, bardziej dekadencka, owsianka à la crème brûlée
  • Płatki owsiane nie zawierają glutenu, ale jeśli chcemy się upewnić, że nasze danie będzie odpowiednie dla osób z celiakią, powinniśmy kupić certyfikowany produkt bezglutenowy. Inaczej płatki mogą być zanieczyszczone innymi zbożami. Szybka pieczona owsianka może być także daniem bez laktozy. Mleko krowie wystarczy wtedy zastąpić mlekiem roślinnym, na przykład owsianym lub migdałowym, a naczynie wysmarować margaryną. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne