To pomysł na śniadanie, kolację, przekąskę - rollsy z jajek z warzywami są sycące i zawierają cenne białko i warzywa. Przepis Anny Lewandowskiej z książki "Zdrowe gotowanie by Ann".
Składniki:
5 jajek
1 łyżka oleju kokosowego/ masła klarowanego
5 łyżek wody lub mleka kokosowego
1/2 pęczka szczypiorku
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego
tymianek
estragon
koperek
Rollsy z jajek z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do naczynia wbiłam jajka, dodałam wodę, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszałam widelcem.
Na patelni średniej wielkości rozpuściłam tłuszcz (na małym ogniu) i dodałam przygotowaną masę z jajek. Wylałam jak ciasto naleśnikowe i obserwowałam, jak ścinają się jajka.
Cienki naleśnik przełożyłam na drugą stronę. Kiedy się ściął, zdjęłam go z patelni i przełożyłam na duży talerz. Zaczęłam przygotowywać kolejny omlet...
Nadzienie: Na rozłożonym omlecie ułożyłam kilka liści szpinaku (można roszponki lub rukoli), dodałam kawałki pomidora, papryki (może być dowolne warzywo albo podpieczona szynka/boczek/ser kozi). Zrolowałam jak naleśniki i pokroiłam na 3 kawałki.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej