Make eat easy

Omlet z bananem

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet z bananem to propozycja na dobry początek dnia i alternatywa dla tradycyjnych potraw śniadaniowych. Powstaje niezwykle szybko – wystarczy 15 minut, żeby zmiksować owoc z jajkami i usmażyć słodki placek. Od razu po zdjęciu z patelni warto posmarować go miodem i udekorować ulubionymi dodatkami. To pożywny posiłek i porządny zastrzyk energii lub prosty deser. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczny omlet z bananami.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • banany  2 szt.

  • mąka pszenna  20 g

  • sól  2 g

  • miód  10 g

  • oliwa z oliwek  5 ml

Omlet z bananem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Banany: obieramy. Jeden z nich zostanie zmiksowany z jajkami, dlatego powinien być dosyć dojrzały. Łamiemy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub pojemnika z wyposażenia blendera. Drugim ozdobimy gotowy omlet, wybierzmy więc ładniejszy okaz, bez brązowych plamek. Kroimy go w plasterki i odkładamy do dekoracji. 

    omlet z bananem - przygotowanie bananów
  • Krok 2:

    Mieszanie składników: do miski z cząstkami banana dorzucamy jajka (myjemy i osuszamy je, zanim wybijemy je ze skorupki), a także szczyptę soli i mąkę pszenną. Jeśli chcemy przyrządzić danie bezglutenowe, możemy zrobić omlet owsiany z bananem (z rozdrobnionymi płatkami lub otrębami). Sprawdzi się też mąka ryżowa lub migdałowa. Miksujemy składniki za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę.  

    omlet z bananem - mieszanie masy
  • Krok 3:

    Smażenie: patelnię o średnicy około 20 cm rozgrzewamy z łyżeczką oliwy. Puszysty omlet z bananem możemy usmażyć również na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Wlewamy masę na gorący tłuszcz. Patelnię możemy przykryć, dzięki temu ciepło równomiernie się rozłoży i omlet częściowo dojdzie od góry za sprawą gromadzącej się w naczyniu pary. Po kilku minutach przekręcamy go na drugą stronę i czekamy jeszcze chwilę, aż stężeje i lekko się zarumieni.   

    omlet z bananem - smażenie
  • Krok 4:

    Wykończenie: zdejmujemy gotowy omlet bananowy na talerz. Możemy to zrobić za pomocą szerokiej łopatki – nie musimy się martwić, że placek się rozpadnie, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnego omletu na miękko. Smarujemy wierzch płynnym miodem. Potrawę doskonale wykończy także syrop klonowy lub daktylowy, opcjonalnie cukier puder.

    omlet z bananem - smarowanie miodem
  • Krok 5:

    Dekoracja: przed podaniem ozdabiamy nasze danie przygotowanymi wcześniej plasterkami owocu. To najprostszy, szybki sposób na omlet na słodko z bananem, ale istnieją jeszcze inne patenty na dodatki. Możemy udekorować go borówkami, bakaliami lub słodką polewą, na przykład sosem malinowym lub kremem czekoladowym. Pasuje do niego także masło orzechowe. W takiej bogatszej odsłonie sprawdzi się również na popisowy deser.  

    omlet z bananem - dekoracja
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne