Ciastka francuskie z nutellą

Ocena:

4.41 (170)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciastka franuskie z nutellą to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Mocno maślane, słodkie, aromatyczne, polane domową polewą na bazie gorzkiej czekolady – smakują naprawdę fantastycznie. Ich wykonanie zajmuje kilka chwil. To świetny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • ciasto francuskie  375 g

  • nutella  150 g

  • jajka  1 szt.

  • gorzka czekolada  90 g

  • masło  12 g

  • mleko  12 ml

  • cukier  25 g

Ciastka francuskie z nutellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciastka francuskie z nutellą: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Przekrawamy je na dwie długie, prostokątne części. Z obu kawałków ciasta wycinamy trójkąty. Rozsmarowujemy na nich nutellę, a następnie zwijamy je w rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  • Krok 2:

    Pieczenie ciasta francuskiego: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy je przez około 15 minut. Gdy rogaliki się zarumienią, trzymamy je jeszcze przez 2 minuty w piekarniku z otworzonymi drzwiczkami. Następnie okładamy je do wystudzenia.

  • Krok 3:

    Polewa czekoladowa: Czekoladę rozkruszamy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru. Wlewamy łyżkę mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Porady

  • Nadzienie do ciastek francuskich na słodko można również przygotować na bazie jakościowej czekolady. Wystarczy połamać ją w kostki, a następnie przykryć je warstwą ciasta. By zapobiec wypłynięciu czekolady na zewnątrz, polecamy przygotować ciasteczka w kształcie trójkątnych kopert. Ich brzegi należy złączyć przy pomocy widelca. Tak przygotowane nie tylko będą pięknie się prezentować, ale i wspaniale smakować.
  • Wierzch ciasta francuskiego z nutellą można również ozdobić przy pomocy cukru pudru. W takiej wersji będą nieco mniej słodkie. Dla urozmaicenia smaku wierzch można również polać sosem karmelowym lub polewą z białej czekolady.
  • Wybierając gotowe ciasto francuskie należy zwrócić uwagę, czy jest ono zrobione na bazie masła. Produkty kiepskiej jakości mogą zamiast niego być wykonane przy użyciu margaryny lub tłuszczu roślinnego.
  • Ciastka z nutellą można przygotować zarówno przy użyciu świeżego, jak i mrożonego ciasta francuskiego. W drugim przypadku należy się jednak upewnić, że ciasto jest całkowicie rozmrożone, by uzyskać prawidłową konsystencję wypieku. By prawidłowo rozmrozić ciasto francuskie, należy umieścić je w lodówce na około 10–12 godzin. Proces ten można skrócić do około 20 minut przy użyciu funkcji defrost w mikrofali. 
  • Ciasteczka francuskie z nutellą można również uformować w kształt kopert, gwiazdek, trójkątów czy wiatraków. 
  • Ciasto francuskie na słodko z nutellą będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli dodatkowo nadziejemy je serkiem mascarpone.
  • Przed wyjęciem ciastek z piekarnika, należy upewnić się, że są one delikatnie zarumienione. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może skutkować opadnięciem wypieku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto francuskie?

Choć może się wydawać, że w związku z dużą dostępnością gotowych produktów, samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego mija się z celem, warto poświęcić nieco czasu na jego wykonanie. Będziemy mieli wówczas pewność, że nie zawiera ono w składzie kiepskiej jakości produktów, a jego smak i struktura będą o wiele lepsze. 

Przepis na ciasto francuskie nie jest trudny do wykonania, z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujący. Zajmuje on jednak sporo czasu – na jego wykonanie należy zarezerwować sobie około 12 godzin. Do upieczenia ciasta potrzeba jedynie 5 składników: zimną wodę, dobre masło, mąkę krupczatkę, mąkę pszenną oraz sól. Przygotowanie wypieku polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. Dokładny przepis na ciasto listkowe znajdziecie tutaj.

Przepis na ciastka francuskie

Ciastka francuskie na słodko można przygotować na wiele sposobów. Często wypełnia się je owocowym nadzieniem (jabłkowym czy śliwkowym), marmoladą lub powidłami śliwkowymi. Fanom słodkich wypieków polecamy spróbować rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masy marcepanowej lub z kremem śmietankowo–karmelowym. Popularne są również ciastka francuskie z budyniem lub z białym serem. W najprostszej wersji można przygotować je bez nadzienia – jedynie z posypką z drobno mielonego cukru. Na święta polecamy przełożyć je masą makową lub nadzieniem figowo–pomarańczowym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne