Lemoniada

lemon

Lemoniada to znakomity sposób na orzeźwienie w trakcie upalnych letnich dni. Łatwość przygotowania oraz niski koszt sprawiają, że możemy sięgać po nią tak często, jak tylko przyjdzie nam na to ochota.

Najlepsza lemoniada pod słońcem

Historia lemoniady

Lemoniada pojawiła się w Europie w roku 1676, wraz z powołaniem do życia paryskiej firmy Compagnie de Limonadiers. Jej działalność miała miejsce wprost na ulicach, gdzie sprzedawcy oferowali przechodniom schłodzony napój w metalowych kubkach.

Niemal dwieście lat później, w roku 1846, brytyjski magazyn Medical Times odnotował, że lemoniadę podaje się we francuskich szpitalach w charakterze lekarstwa. Jeszcze w tym samym stuleciu trafiła ona także do Zjednoczonego Królestwa, stając się głównym źródłem utrzymania ubogich warstw społecznych w sezonie letnim - sprzedawano ją w butelkach albo z dystrybutorów.

Prawdopodobnie od początku XIX wieku lemoniadę znano już również w Polsce. Jej największa popularność w naszym kraju nastała po I wojnie światowej, gdy lemoniada brylowała na stołach zamiennie z oranżadą i kwasem chlebowym.

Jak zrobić dobrą lemoniadę?

Najbardziej klasyczną wersję lemoniady robi się z przegotowanej, słodzonej wody z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (z cytryny, limonki i pomarańczy) oraz ze startej skórki tych owoców. Ze względów estetycznych można do niej dorzucić jeszcze plasterek cytryny albo pomarańczy. Lemoniadę najlepiej jest serwować w wysokich szklankach, że słomką i kostkami lodu.

Niektórzy mogą sobie zadawać pytanie, czy warto tracić czas na samodzielne sporządzanie tego chłodzącego napoju, skoro bywa on dostępny w większości sklepów. Odpowiedź powinna oczywiście brzmieć: tak! Zwróćmy uwagę na prosty fakt, że przygotowując lemoniadę we własnej kuchni, mamy stuprocentowy wpływ na jej zawartość. To my decydujemy, jakie składniki i w jakich proporcjach wylądują ostatecznie w naszej szklance. Napój kupiony w markecie zawsze będzie zaś dość niepewny.
Jeżeli koniecznie chcemy spróbować lemoniady sklepowej, powinniśmy bacznie przejrzeć jej etykietę. Dietetycy podpowiadają, aby wystrzegać się zwłaszcza wszelkich produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, gdyż zwiększa on ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Kwas benzoesowy nasila objawy chorobowe u alergików i osób cierpiących na astmę. Z kolei benzoesan sodu drażni błonę śluzową żołądka.

Lemoniada robiona w domu okazuje się zdrowsza również dlatego, że nie musi podlegać jakiejkolwiek obróbce. Procesy pasteryzacji lub sterylizacji przyczyniają się do obniżenia zdrowotnego potencjału witamin i minerałów. I tak na przykład wartość witaminy C spada o około pięćdziesiąt procent w porównaniu z jej wartością w domowej lemoniadzie. Trzeba przyznać, że to całkiem sporo.

Czym słodzić lemoniadę?

Na obronę napojów sklepowych wypadałoby przytoczyć ich zbliżoną kaloryczność w zestawieniu z lemoniadą sporządzaną samodzielnie. Wodę z cukrem trudno uznać za mieszankę dietetyczną, niezależnie od tego, czy kupujemy ją w butelce, czy bazujemy na składnikach dostępnych w domu.

Z drugiej strony, nasza autorska lemoniada może się przecież w ogóle obejść bez białego cukru. Aby ją posłodzić, warto się zaopatrzyć w stewię bądź ksylitol, czyli zdrowe, naturalne słodziki. W ostateczności możemy też całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku, choć dla niektórych taki "okrojony" napój nie będzie już prawdziwą lemoniadą.

Pomysły na lemoniadę

Najbardziej rozpowszechniona wersja lemoniady - cytrusowa - to tylko jeden z wariantów tego pysznego napoju. W gruncie rzeczy, możemy wykorzystać w nim wszelkie owoce, jakie przyjdą nam na myśl. 

Popularna okazuje się na przykład lemoniada arbuzowa. Dostępność arbuzów w Polsce jest w lecie wysoka, a ich ceny nie odstraszają - nic dziwnego, że sporo osób wpada na pomysł, by zrobić z nich odświeżający napój.

Jeżeli planujemy organizację rodzinnego przyjęcia, zechcemy zapewne zaskoczyć swoich gości niecodziennym smakiem. Pomoże nam w tym lemoniada z rabarbaru albo nawet lemoniada imbirowa. W ostateczności można też rozważyć połączenie napoju z alkoholem - takie drinki na długo zapadają w pamięć.
 

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować