Pascha nie zawsze musi mieć ten sam kształt. Proponujemy ukulać z masy kulki, stworzone do podjadania.
Składniki:
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
5 łyżek masła
po 25 dag: mascarpone, ricotty, tłustego twarogu
tabliczka gorzkiej czekolady
olejek migdałowy
wiórki kokosowe do dekoracji
migdały bez skórki
Kulki z paschy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na parze ubijamy jajka z cukrem i śmietaną – na gładką, puszystą masę; ubijamy także w czasie stygnięcia. Osobno ucieramy masło ze wszystkimi rodzajami sera, łączymy z masą jajeczną, posiekaną czekoladą i olejkiem migdałowym, ew. z 2 łyżkami wiórków kokosowych.
Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości małej mandarynki, w środek każdej wciskamy migdał, ustawiamy w odstępach na talerzu wyłożonym kilkoma warstwami kuchennego ręcznika, wstawiamy na noc do lodówki. Rano starannie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017