Kulki z paschy

Ocena:

4.46 (199)

  • 60 min.
Pascha nie zawsze musi mieć ten sam kształt. Proponujemy ukulać z masy kulki, stworzone do podjadania.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek masła
  • po 25 dag: mascarpone, ricotty, tłustego twarogu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • olejek migdałowy
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • migdały bez skórki

Kulki z paschy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na parze ubijamy jajka z cukrem i śmietaną – na gładką, puszystą masę; ubijamy także w czasie stygnięcia. Osobno ucieramy masło ze wszystkimi rodzajami sera, łączymy z masą jajeczną, posiekaną czekoladą i olejkiem migdałowym, ew. z 2 łyżkami wiórków kokosowych.
  • Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości małej mandarynki, w środek każdej wciskamy migdał, ustawiamy w odstępach na talerzu wyłożonym kilkoma warstwami kuchennego ręcznika, wstawiamy na noc do lodówki. Rano starannie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne