Jajko na twardo

Ocena:

4.48 (200)

  • 10 min.
  • dla 2 osób

Jajko na twardo w najprostszym przepisie. Idealne na kanapki, do zupy lub do sałatek

Składniki:

  • 4 jajka, sól i pieprz do smaku

Jajko na twardo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zagotowujemy litr wody w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, lekko solimy wodę. Szerszy spód jajek możemy w tym momencie zakłuć igłą, co zapobiegnie pęknięciu jajek, bo uwolni się nadmiar powietrza. Dodajemy jajka i gotujemy przez 7 minut. Wodę wylewamy, a jajka obieramy. Jak najszybciej obrać jajka na twardo? Wkładamy je do pojemnika próżniowego wypełnionego do połowy wodą, zamykamy szczelnie i energicznie potrząsamy. Skorupka szybko sama zejdzie. Jajko na twardo podajemy oprószone solą i pieprzem.

    Jajko na twardo

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne