Halibut - przepisy

Halibut: wartości odżywcze 

Halibut jest cenną rybą zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawiera również sporo jodu, selenu, witaminy D oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B3, B6 oraz B12). Mięso halibuta jest lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego stanowi wartościowy składnik różnych diet. 

Regularne spożywanie halibuta przyczynia się do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu. Pomaga również zapobiegać otyłości. Mięso halibuta jest doceniane zwłaszcza przez osoby będące na diecie semiwegetariańskiej i fleksitariańskiej, ponieważ pozwala im uniknąć niedoborów białka, jodu, witaminy D oraz B12. 

Halibut: jak przyrządzić? 

Halibuta można poddawać różnego rodzaju obróbce cieplnej – gotowaniu w wodzie i na parze, smażeniu, pieczeniu oraz wędzeniu. Jak usmażyć halibuta? Najlepiej przy użyciu niedużej ilości oliwy z oliwek, którą należy rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Rybę można pokryć zdrową panierką, np. z sezamu, kaszy jaglanej czy amarantusa. Halibut powinien usmażyć się w około 5 minut – można w trakcie odwrócić go na drugą stronę.

Rybę warto wcześniej przyprawić, np. przy użyciu soli, pieprzu, czosnku czy cebuli. Najlepiej pozostawić ją w przyprawach na całą noc. Świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny przed podaniem. Potrawy z halibuta świetnie komponują się zwłaszcza w połączeniu z ziemniakami oraz surówką. Rybę tę można również zmiksować, a następnie uformować i upiec pulpeciki. Halibut nadaje się ponadto do przygotowania pysznej zupy rybnej.

Przepisy z halibutem 

Halibut świetnie nadaje się do zrobienia szybkiej sałatki. Można ją przygotować z dodatkiem wędzonego halibuta, jajek oraz warzyw. Jest to lekka i wielokolorowa potrawa, która może być podawana jako główne danie obiadowe. Chętnie sięgają po nią osoby dbające o linię i będące na dietach ograniczających spożycie mięsa. Sałatka z halibutem świetnie smakuje podawana z grzankami lub pieczywem. 

Aby nadać halibutowi wyjątkowego aromatu, warto przyprawić go za pomocą tymianku. Tymiankowy halibut to szybka potrawa, przygotowana z filetów tej pysznej ryby. Przygotowana zgodnie z przepisem wychodzi miękka, delikatna i maślana, dlatego szybko rozpływa się w ustach. Danie takie świetnie sprawdzi się zwłaszcza na niedzielny obiad. Halibuta warto podawać z ziemniakami lub ryżem oraz swoją ulubioną surówką.

Halibut dobrze sprawdza się również w celu ugotowania zupy rybnej. Rosół z halibuta najlepiej podawać razem z lanymi kluskami i udekorować liśćmi roszponki. 

Halibuta można wykorzystać do przygotowania przekąski w wytrawnej wersji. Babeczki śmietankowe z zielonym groszkiem i halibutem wychodzą miękkie, puszyste i kremowe. Świetnie smakują zwłaszcza do filmu oraz podczas pikniku. Warto położyć je również na wielkanocnym stole.   

Halibut świetnie smakuje w połączeniu z selerowym purée z dodatkiem sosu jabłkowego. Jest to potrawa w wersji na słodko, idealnie komponująca się z surówką z pora i zielonego ogórka. 

Polecane przepisy