Dżem porzeczkowy z malinami

Ocena:

4.54 (145)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dżem porzeczkowy z malinami to pyszny smakołyk na piknik w letni słoneczny dzień.

Składniki:

  • porzeczki  450 g

  • maliny  450 g

  • woda  60 ml

  • cukier  900 g

Dżem porzeczkowy z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Porzeczki: zdejmujemy z szypułek, myjemy i osączamy. Podgrzewamy w rondlu z dodatkiem 4 łyżek wody.

  • Krok 2:

    Maliny: przebieramy i myjemy. Wrzucamy do porzeczek. Gotujemy owoce przez 5 min.

  • Krok 3:

    Cukier: wsypujemy do garnka z owocami. Gotujemy dżem na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (mieszamy często, żeby się nie przypalił).

  • Krok 4:

    Dżem: wkładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy je szczelnie i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia. Jeśli nie lubimy pestek w dżemie, przecieramy pulpę owocową przez sito jeszcze zanim wsypiemy cukier. 

Porady

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!

Zobacz też: waniliowa legumina z malinami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne