kalarepa starta na tarce na grubych oczkach (może być również rzepa)
łyżeczka startego imbiru
1 łyżka sosu teriyaki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka sezamu
olej do smażenia
chili
pasta( korean hot pepper paste)można pominąć
Stir fry z makaronem z zieloną herbatą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.Tofu zamarynować kilka minut w sosie sojowym następnie obtoczyć w sezamie i lekko obsmażyć zdjąć z patelni.Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem ryżowym , sosem teriyaki ,chili oraz pastą koreańską .Rozgrzać wok lub głęboką patelnię o grubym dnie, a następnie wlać olej do smażenia.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i imbir po chwili czosnek dodać ugotowany bób i marchewkę.Włożyć ugotowany makaron i smażyć wszystko, mieszając, przez ok. minutę.
Zalać przygotowaną mieszanką na bazie sosu sojowego. Wymieszać wszystko dokładnie.Na talerz wyłożyć makaron z warzywami na wierzch poukładać cząstki tofu( wcześniej podsmażone). Posypać pokrojonym szczypiorem ,podawać ze startą kalarepą lub rzepą obok.