Pizza calzone / fot. StockFood
4.47 (179)
Calzone to jeden z rodzajów pizzy. Charakterystyczny dla pizzy calzone jest jej kształt. Pizza calzone przypomina duży pieróg, który wykonany jest z ciasta drożdżowego. Ciasto na calzone jest takie samo jak na tradycyjną, otwartą pizzę. Przepis na calzone może ulegać zmianie ze względu na użyte składniki do farszu. W środku mogą znaleźć się pieczarki, suszone pomidory, sery, ulubione zioła lub pieczone mięsa. Warto pamiętać, że calzone to ciasto wytrawne, które idealnie nada się na spotkanie w rodzinnym gronie. Oto podpowiedź, jak zrobić pizzę calzone we włoskim stylu i zebrać pochwały, że nasza pizza smakuje tak jak z pizzerii.
mąka 500 g
drożdże 25 g
woda 150 ml
oliwa z oliwek 0.5 szklanki
pomidor 5 szt.
mozzarella 200 g
cebula 2 szt.
czarne oliwki 150 g
bazylia 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przystępując do przygotowania pizzy calzone, rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Z mąki usypujemy kopczyk na stolnicy i robimy w nim wgłębienie. Następnie rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, wlewamy je do wgłębienia w mące wraz z oliwą z oliwek i szczyptą soli. W dalszej kolejności zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto na pizzę calzone odstawiamy i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie farszu do calzone. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a pomidorów w kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelnię oliwę i podsmażamy na niej cebulę i pomidory aż całość odrobinę odparuje. Oliwki odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki i dodajemy je razem z bazylią na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę i dodajemy do ostygniętego farszu. W tym czasie kroimy mozzarellę w kostkę i dodajemy do ostygniętego farszu.Ciasto na calzone podzielić na kilka porcji (z tej ilości ciasta zrobiłam 5 dużych pierogów), każdą z nich cienko rozwałkować, a następnie nakładać po kilka łyżek farszu. Całość skleić na kształt pieroga. Pizza calzone powinna być pieczona w 240 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Porady
- Warto pamiętać, by zapewnić wyrastającemu ciastu odpowiednią temperaturę. Unikajmy przeciągów oraz wietrzenia domu w tym czasie, w przeciwnym razie ciasto na pizzę calzone może nie wyrosnąć tak jak powinno.
- Jeśli chcemy, aby nasza pizza calzone była z wierzchu złocista i chrupiąca, można posmarować ją rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem w piekarniku. Dzięki temu pizza pieróg będzie jeszcze bardziej chrupiąca
- Pizza calzone to tradycyjny przepis pochodzący z Włoch. Farsz do calzone można doprawić na przykład suszonym oregano, bazylią, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem albo suszonymi pomidorami w proszku. W wersji wegańskiej zamiast mozzarelli można użyć tofu.
- Calzone podobnie jak klasyczną pizzę warto piec na specjalnym kamieniu do pieczenia oraz kroić obrotowym nożem. Jeżeli nie mamy kamienia do pizzy to należy rozgrzać wcześniej blachę w piekarniku zanim ułożymy na niej calzone.
Większości z nas pizza kojarzy się z okrągłym ciastem z dodatkami. Calzone to ciekawe i warte uwagi odstępstwo od tej reguły. Słowo calzone oznacza „nogawkę” i nawiązuje do specyficznego kształtu pizzy. Danie to jak można się domyślić pochodzi z Włoch, a dokładnie z Neapolu. Czym tak naprawdę jest calzone? To nic innego jak pizza w kształcie pieroga, wypełniona pysznym farszem. Jej przygotowanie nie jest tak trudne jak może się wydawać. Warto zaznaczyć, że farsz do pizzy calzone, można dowolnie urozmaicać, wykorzystując ulubione składniki i przyprawy. Doskonale sprawdzą się tu pieczarki, papryka, cebula, oliwki, a także różnego rodzaju sery takie jak mozzarella lub ricotta. Pizza pieróg to ciekawa odmiana pizzy, którą z pewnością warto wypróbować. Przepis na pizzę calzone to pomysł na to jak przemycić odrobinę Włoch do naszego domu.
Pizza pieróg podobnie jak tradycyjna pizza najlepiej smakuje, gdy jest podawana w towarzystwie sosu. Jaki sos wybrać? Dobrze sprawdzi się tu np. klasyczny sos pomidorowy. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali 200 ml koncentratu pomidorowego, 80 dag dojrzałych pomidorów, cebulę, 4 ząbki czosnku, łyżkę oliwy oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano i bazylię. Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pomidory i dusimy do momentu, gdy zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość blendujemy na gładki sos lub przecieramy przez drobne sitko. Taki sos świetnie komponuje się z pizzą calzone. Sosem, który również pasuje do tego dania jest sos czosnkowy. Jego przygotowanie podobnie jak tego pomidorowego, nie zajmuje dużo czasu. Do jego przygotowania wykorzystamy 3 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę majonezu oraz przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dzięki dodatkowi sosu, pizza pieróg smakuje jeszcze lepiej i nabiera wyjątkowego charakteru.
Pizza to potrawa mająca swoich wielbicieli na całym świecie. Niestety jest ona dość kalorycznym daniem. Z tego powodu ci, którzy dbają o swoją sylwetkę i ograniczają ilość spożywanych kalorii, rezygnują z tej przyjemności, jaką jest zjedzenie pizzy. Jednak nic straconego! Można przygotować domową fit pizzę, która smakuje równie dobrze jak ta tradycyjna, a przy tym jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Ciasto na fit pizzę powstaje z połączenia mąki pełnoziarnistej i pszennej, drożdży, soli, jogurtu naturalnego, letniej wody i oliwy. Wyrobienie ciasta na pizzę jest kluczem do kulinarnego sukcesu. Dodatki do takiej pizzy, komponujemy według swojego upodobania. Świetnie sprawdzą się tu pieczarki, różnego rodzaju mięsa, sery, a także dodatki takie jak oliwki czy kapary. Dzięki małym zmianom w składnikach na ciasto, otrzymamy lżejszą i dietetyczną wersję pizzy. Wypróbuj przepis na fit pizzę i zamiast odmawiać sobie tego pysznego dania, ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Trudno wyobrazić sobie coś równie dobrego jak włoska pizza. A jednak! Flammkuchen to cieniutki i chrupiący placek z dodatkami. Jego przygotowanie jest mniej czasochłonne i jeszcze łatwiejsze niż przyrządzenie pizzy. Flammkuchen to danie pochodzące z Alzacji. To długo pieczone w piecu ciasto, podawane na drewnianych deskach. Do upieczenia flammkuchen będziecie potrzebowali: 200 g mąki, szczyptę soli oraz 2 łyżki oleju. Ciasto należy rozrabiać powoli i dokładnie w między czasie dodawać stopniowo 100 ml wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na bardzo cienki placek i dorzucamy dodatki. Tradycyjne flammkuchen posmarowane jest z wierzchu śmietaną. Na to kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, a całość posypujemy boczkiem. Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Flammkuchen można przygotować również z innymi dodatkami takimi jak sos pomidorowy, mięso czy sery. Dobrze komponuje się on również z zieleniną taką jak rukola. Możliwości jest wiele, z pewnością warto spróbować tego ciekawego ciasta jakim jest Flammkuchen. Nie zwlekaj!