Bałkany

333 przepisów

Przepisy w kolekcji Bałkany

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 200 min.
Domowy labneh

Domowy labneh to rodzaj jogurtu robionego z serwatki. Po 3 godzinach uzyskujemy konsystencję jogurtu greckiego. Sprawdź nasz przepis na domowy labneh.

mojegotowanie

Domowy labneh

Czas przygotowania: 20 min.
Kociołek z ogniska
Nad ogniskiem upieczemy nie tylko kiełbaski i chleb. Zapomniany kociołek z ogniska to pyszny pomysł na obiad lub kolację pod chmurką. W środku same pyszności!

dziqa85

Kociołek z ogniska

Czas przygotowania: 70 min.
leczo1
Leczo z cukinii i papryki, z obowiązkowym dodatkiem kiełbasy. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Leczo z cukinii podajemy na obiad lub pasteryzujemy w słoikach.

evita0007

Leczo z cukinii i papryki

Czas przygotowania: 40 min.
Ryba
Ryba z papryką to coś przepysznego. Przygotujcie ją po bałkańsku, a zapewniamy, że po obiedzie talerze będą puste!

mojegotowanie

Ryba po bałkańsku

Czas przygotowania: 60 min.
Frykadelki po grecku nadziewane fetą
Frykadelki, czyli mięsne kulki w sosie, doskonale będą smakować nadziewane kawałkami fety. Danie słodkie za sprawą pomidorów i słone za sprawą fety idealnie się równoważy!

mojegotowanie

Frykadelki po grecku nadziewane fetą

Czas przygotowania: 40 min.
Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur
Chrupiące i pyszne klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur to pomysł, jak przełamać nudne przepisy na kurczaka. Klopsiki mają doskonałą konsystencję, a całość najlepiej smakuje z dodatkiem sosów.

mojegotowanie

Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur

Czas przygotowania: 40 min.
Kofty z jagnięciny
Mięsny specjał, który kojarzy się z wakacjami to bez dwóch zdań kofty z jagnięciny. Przepis na kofty z wyśmienitymi dodatkami poleca szefowa kuchni Agata Wojda.

mojegotowanie

Kofty z jagnięciny

Czas przygotowania: 120 min.
Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą
Rozgrzewający, sycący bulion z mięsnymi kulkami. Doskonale pachnie kolendrą, pysznie smakuje z dodatkiem makaronu typu vermicelli. Przepis na orientalny bulion do zapisania!

mojegotowanie

Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą

Czas przygotowania: 50 min.
Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw
Kuchnia gruzińska to kolory i smaki - królują w niej warzywa m.in. bakłażan, buraki i kalafior, a także owoce - najbardziej granat. Z warzyw warto przygotować pchali - pożywne przekąski.

mojegotowanie

Kuchnia gruzińska poleca pchali z warzyw

Czas przygotowania: 40 min.
Kuchnia gruzińska poleca czirbuli
Kuchnia gruzińska nadal jest mało znana w Polsce. A szkoda! Obok chaczapuri z serem, powinniśmy skosztować czirbuli, czyli pomysł na podanie warzyw z rozmąconym, ugotowanym jajkiem. Prosto i pysznie!

mojegotowanie

Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Warzywne leczo ogrodowe
Leczo do słoików to najlepszy sposób na zachowanie smaku sezonowych produktów. Warzywne leczo z dodatkiem papryki, miodu i aromatycznych przypraw smakuje doskonale!

mojegotowanie

Warzywne leczo ogrodowe

Papryka po węgiersku
Agata Wojda, szefowa kuchni, poleca przepis na paprykę po węgiersku, czyli przetwory w bałkańskim stylu. Papryka faszerowana jest poszatkowaną kapustą i marynowana w pysznej zalewie.

mojegotowanie

Papryka po węgiersku

Czas przygotowania: 60 min.
Chłodnik z ogórkami małosolnymi
Ogórki małosolne smakują świetnie solo, ale warto wykorzystać je do przygotowania orzeźwiającego chłodnika. Jeśli całość wzbogacimy o młode ziemniaki i boczek, mamy gotowe sycące danie.

mojegotowanie

Chłodnik z ogórkami małosolnymi

Czas przygotowania: 60 min.
Chłodnik z cukinii i ogórka
Nie wystygnie i nie można go przypalić. Pyszny chłodnik to propozycja idealna na letni obiad. W wersji z cukinią i ogórkiem będzie smakować wyśmienicie!

mojegotowanie

Chłodnik z cukinii i ogórka

Czas przygotowania: 45 min.
Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem
Spaghetti z boczkiem to nie tylko duet, który ma carbonara. Jeśli na patelni pojawi się również młoda kapusta i oscypek, mamy gotowy pomysł na sycący obiad z mocnym, warzywnym dodatkiem.

mojegotowanie

Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

Czas przygotowania: 120 min.
Tureckie gołąbki
Tureckie gołąbki z młodej kapusty są mniejsze, dlatego świetnie sprawdzą się jako propozycja na przystawkę. Młodą kapustę należy zblanszować, a później wypełnioną farszem ugotować w bulionie.

mojegotowanie

Tureckie gołąbki z młodej kapusty

Czas przygotowania: 25 min.
Cevapcici jagnięce z tymiankiem
Cevapcici, czyli delikatna mielona jagnięcina, pieczona na ruszcie na patykach do szaszłyków, będzie przebojem każdego spotkania przy grillu.

mojegotowanie

Cevapcici z tymiankiem z grilla

kaszotto z warzywami
Warzywny, szybki i prosty obiad. Kasza jęczmienna pęczak w połączeniu z sezonowymi warzywami to gwarancja smaku i porcja witamin.

aga30

Kasza jęczmienna pęczak z warzywami, czubrycą i lubczykiem

Czas przygotowania: 75 min.
Kurczak z granatami na grillowanych bakłażanach
Obiad w stylu kuchni gruzińskiej? Grillowany kurczak w orzechowej marynacie podany z nasionami granatu i bakłażanami to idealna propozycja.

mojegotowanie

Kurczak z granatami na grillowanych bakłażanach

Czas przygotowania: 30 min.
weganskie_leczo_g
Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.

marlenas

Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Artykułu powiązane