Przepisy na Wielkanoc - pyszny żurek wielkanocny.
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 55 minut
Porcja: 330 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
40 dag włoszczyzny
2 grzyby suszone
2 cebule
2 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
20 dag białej kiełbasy
8 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1/2 l kwasu na żur
łyżka smalcu
majeranek
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
Staropolski żur - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.
Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.
Dla ambitnej gospodyni
Kiszenie żuru
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!