Zupa ogórkowa na rosole

Ocena:

4.43 (214)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa ogórkowa na rosole to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanej zupy. To doskonały posiłek dla osób lubiących kwaśne i wyraziste smaki, zwłaszcza, jeśli dolejemy do niej dodatkowo kwas z ogórków. Z dodatkiem ziemniaków jest pożywna i syci na długo, uwielbiają ją dzieci - można też spotkać ogórkową z ryżem. To też świetny pomysł na wykorzystanie rosołu z poprzedniego obiadu, zgodnie z zasadą niemarnowania jedzenia. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogórkową z kiszonych ogórków.

Składniki:

  • gotowy rosół  1.5 l

  • ziemniaki  5 szt.

  • kiszone ogórki  7 szklanka

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • śmietana  45 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

Zupa ogórkowa na rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. 

  • Krok 2:

    Ogórki: ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Możemy dodać też gotowy przecier ogórkowy, ze sklepu lub domowy.

  • Krok 3:

    Gotowanie ogórkowej na rosole: do garnka wlewamy wywar mięsny, podgrzewamy go, dodajemy ziemniaki i gotujemy je przez 5 minut. Potem dodajemy marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe. Tym razem gotujemy przez 10-15 minut. Następnie zupę należy gotować 15-20 minut, po tym Po tym czasie dodajemy starte ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do ponownego zagotowania.

  • Krok 4:

    Podanie: zupę ogórkową na rosole warto zabielić śmietaną 18% - wcześniej trzeba ją zahartować, czyli wymieszać z odrobiną ciepłej zupy. Dzięki temu się nie zwarzy. Dodatkowo możemy ją posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem.

Porady

  • Zupa ogórkowa na rosole będzie miała głębszy smak, jeśli starte ogórki przesmażymy na patelni z czosnkiem i masłem. Powinny się delikatnie zarumienić i przyjemnie pachnieć. Najlepsza do tego będzie patelnia o nieprzywierającym dnie, które w równomierny sposób przewodzi temperaturę, np. powlekana ceramiką, stalowa, żeliwna. Taki przepis na zupę ogórkową na rosole z pewnością zyska uznanie podczas rodzinnego obiadu lub spotkania w gronie znajomych.
  • Ogórkowa to tradycyjny posiłek przygotowywany w kuchni polskiej. Mamy i babcie często ją przygotowywały w ramach rodzinnego obiadu. Najczęściej zupa ogórkowa na rosole przygotowywana była z ziemniakami. Ale można ją podać również z ryżem. Od czasu do czasu spotykana jest zupa ogórkowa na rosole z makaronem. W tej wersji szczególnie smakuje ze świeżym, domowym makaronem.
  • Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej wykorzystuje się liść laurowy, ziele angielskie, estragon, majeranek, lubczyk, oregano, a czasami dodaje się szczyptę zmielonego kminku. Takie przyprawy i zioła wzmacniają smak i dobrze współgrają z kwaśnymi ogórkami kiszonymi. Ważne, żeby pochodziły z naturalnej fermentacji. Z pewnością nie nadają się do tego ogórki konserwowe, ze względu na zalewę octową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne