Zupa ogórkowa z ryżem wg Babci gramolki

Zupa ogórkowa z ryżem wg Babci gramolki

Ocena:

4.38 (170)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Klasyka na obiad, czyli zupa ogórkowa z ryżem. Domowy przepis, który zawsze się udaje. Zupa ogórkowa z ryżem u mnie podawana jest z koperkiem. Rodzina poprosi o dokładkę!

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 25 dag wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ¼ pory
  • 10 dag ryżu
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki usiekanego kopru
  • 1 słoik przecieru ogórkowego
  • 1 ½ litra wody

Zupa ogórkowa z ryżem wg babci gramolki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewkę , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Porę drobno pokroić . Mięso , jarzyny , ziele i liść laurowy zalać wodą . Zagotować . Wsypać ryż . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso . Wlać przecier ogórkowy . Zaprawić śmietanką . Posypać koperkiem.
  • Zupa ogórkowa z ryżem smakuje najlepiej od razu po ugotowaniu!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne