Przepis na zimny półmisek mięs: boczek, schab i łopatka, podany z trzema sosami: chrzanowym, ziołowym i pieprzowo-kaparowo-oliwkowym.
Składniki:
3 cebule
główka czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz,
suszony tymianek
oregano
olej
kawałek boczku na roladę
kawałek schabu środkowego
kawałek łopatki wieprzowej
DO BOCZKU:
4 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżka słodkiej mielonej papryki
DO SCHABU:
kilka wędzonych śliwek
DO ŁOPATKI:
5suszonych pomidorów w oliwie
3 ząbki czosnku
10 dag szpinaku
sól
pieprz
10 dag sera typu feta
Zimny półmisek mięs z trzema sosami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Obrane cebule i czosnek wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy ziele, liście, po łyżce tymianku i oregano, po ok. łyżeczce soli i pieprzu, miksujemy – ale nie na papkę! Dolewamy tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta, mieszamy. Pastą nacieramy mięsa ze wszystkich stron (boczek zwinięty), pod przykryciem chowamy do lodówki na 24 godz.
Do boczku: przepuszczony przez praskę czosnek ucieramy z miodem i papryką, smarujemy mięso po jednej stronie i ponownie zwijamy, najlepiej sznurujemy, odkładamy. Przez schab robimy nacięcie długim nożem, wpychamy w nie śliwki, jedna po drugiej, najlepiej za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
Do łopatki: posiekane pomidory przesmażamy z posiekanym czosnkiem, szpinakiem oraz solą i pieprzem do smaku, dusimy,aż ze szpinaku odparuje woda. Jeszcze na patelni dokładnie mieszamy z pokruszonym serem. Łopatkę rozcinamy w poprzek głęboko, żeby można było rozłożyć ją jak książkę.Smarujemy ostudzoną masą szpinakową po rozciętej stronie i zwijamy roladę, obwiązujemy sznurkiem. Wszystkie mięsa obsmażamy na złoto na
oleju w brytfannie, wstawiamy w tej samej brytfannie do piekarnika o temp. 160°C i pieczemy ok. 3 godz. Mięsa po wystudzeniu kroimy w plastry i układamy na półmisku.Podajemy z sosami.
Sosy do mięs:
chrzanowy: mieszamy po 4 łyżki majonezu, kwaśnej śmietany i startego chrzanu, przyprawiamy solą, pieprzem
pieprzowo-kaparowo-oliwkowy: mieszamy po 1/2 szklanki majonezu i naturalnego jogurtu z kilkoma posiekanymi kaparami i zielonymi oliwkami i łyżką zgniecionego zielonego pieprzu ze słoika.
ziołowy: mieszamy po 1/2 szklanki majonezu i kwaśnej śmietany z posiekaną zieleniną: natką, szczypiorem, koperkiem, rzeżuchą, estragonem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.
Smarowidło do pieczywa
Sos spod pieczeni warto zachować – jest esencjonalny i aromatyczny, w sam raz jako baza do pysznego smarowidła do chleba. Mieszamy go z 10–15 dag czystego smalcu (wieprzowego albo gęsiego), doprowadzamy do wrzenia, wkładamy 5 obranych ząbków czosnku, 2 obrane i pocięte w kostkę jabłka, posiekaną cebulę i kilka pokrojonych, wędzonych śliwek. Trzymamy na niedużym ogniu pod przykryciem,aż jabłka się rozpadną, a czosnek zupełnie zeszkli. Kiedy przestygnie, rozcieramy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem