Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.41 (146)
Łatwa, sycąca i pyszna zapiekanka z kapustą, wieprzowiną i batatami to propozycja na obiad dla kilku osób. To dowód na to, że swojska kapusta i słodkie ziemniaki razem z mięsem komponują się doskonale
bułka 1 szt.
cebula 1 szt.
kumin (kmin rzymski) 3 g
cynamon 3 g
gałka muszkatołowa 3 g
jajka 1 szt.
czosnek 3 ząbki
mięso mielone wieprzowe 800 g
kapusta 1 szt.
bataty (słodkie ziemniaki) 5 szt.
marchewka 2 szt.
bulion wołowy 200 ml
piwo 250 ml
boczek wędzony 12 plasterków
sól 5 g
pieprz 5 g
cukier 3 g
Kajzerkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Razem z orientalnymi przyprawami, jajkiem i drobno posiekanym czosnkiem dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy spójny farsz.
Kapustę wkładamy do miski, zalewamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru (taką ilością, aby kapusta była dobrze zakryta). Zostawiamy na 6–7 min, odsączamy dokładnie na sicie.
Bataty mieszamy z marchewką, oprószamy solą i cukrem. Okrągłe, najlepiej kamionkowe i wysokie naczynie do zapiekania wykładamy na dnie połową plastrów wędzonego boczku, wykładamy cześć kapusty, porcję batatów, mielonego mięsa i ugniatamy. Kolejne warstwy, układamy bez boczku, do wyczerpania składników, kończymy kapustą i dopiero tę przykrywamy resztą boczku. Zalewamy bulionem i piwem, przykrywamy papierem do pieczenia dopasowanym do powierzchni. Mocno, ale z wyczuciem dociskamy, zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 2 godz. Zdejmujemy warstwy ochronne i dopiekamy jeszcze 30 min, aby wierzch się przyrumienił. Zanim podamy, odczekajmy 20 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018
Porady
Do wersji bez mięsa polecam zeszklić dużą porcję grubo pokrojonej cebuli i układać ją na przemian z kapustą i pokruszonym białym serem przyprawianym nieco kminkiem, cząbrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaczano-kapuściane zapiekanki doskonale wychodzą z dodatkiem tłustej śmietany, zatem można ją wykorzystywać wymiennie z bulionem. Na jesień najbardziej polecam zapiekanki, gdzie bataty grają główną rolę.
Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni
Wymiennie można zastosować zwykłe ziemniaki, ale słodkawego połączenia białej kapusty, batatów i piwa naprawdę warto spróbować! Aby zmienić smak „w drugą stronę„ , czyli na bardziej pikantny, proponuję wykorzystać do mięsnego farszu surową białą kiełbasę lub surowe hiszpańskie chorizo.
Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.