Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami

Ocena:

4.43 (173)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Taką zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej - po odgrzaniu będzie jeszcze lepsza.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • mozzarella  150 g

  • czosnek  2 ząbki

  • cukier  3 g

  • pieprz  3 g

  • sól  6 g

  • natka pietruszki  30 g

  • śmietana 18%  80 g

  • sok pomidorowy  350 ml

  • olej  30 ml

  • mąka pszenna  200 g

  • mleko  250 ml

  • masło klarowane  30 g

  • jajka  2 szt.

  • pieczarki  100 g

  • mięso mielone  350 g

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Naleśniki: jajka mieszamy z mlekiem, szczyptą soli i cukru oraz i 2 łyżkami natki. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.

  • Krok 2:

    Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min. Wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy) i natkę pietruszki. Mieszamy. 

  • Krok 3:

    Zapiekanie: naleśniki posypujemy startą mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy). Nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne