Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.43 (173)
Taką zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej - po odgrzaniu będzie jeszcze lepsza.
cebula 1 szt.
mozzarella 150 g
czosnek 2 ząbki
cukier 3 g
pieprz 3 g
sól 6 g
natka pietruszki 30 g
śmietana 18% 80 g
sok pomidorowy 350 ml
olej 30 ml
mąka pszenna 200 g
mleko 250 ml
masło klarowane 30 g
jajka 2 szt.
pieczarki 100 g
mięso mielone 350 g
Naleśniki: jajka mieszamy z mlekiem, szczyptą soli i cukru oraz i 2 łyżkami natki. Stopniowo dodajemy mąkę. W razie potrzeby dolewamy wodę. Ciasto odstawiamy na 30 min. Naleśniki smażymy na maśle, rumieniąc je z obu stron.
Farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki i mięso, smażymy, mieszając ok. 10 min. Wlewamy szklankę soku i dusimy ok. 30 min. Gdy farsz zgęstnieje, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 10 min. Dodajemy śmietanę (3 łyżki odkładamy) i natkę pietruszki. Mieszamy.
Zapiekanie: naleśniki posypujemy startą mozzarellą (3 łyżki pozostawiamy). Nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Posypujemy resztą mozzarelli i zapiekamy 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.