Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.54 (191)
Pieczone jabłka inaczej niż zwykle - zamiast użyć całych owoców, kroimy je w cząstki i doprawiamy na wytrawnie papryką i rozmarynem.
jabłka 6 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
sok z cytryny 1 szt.
masło klarowane 90 ml
pieprz 3 g
rozmaryn 3 g
cydr 400 ml
słodka papryka 5 g
Umyte jabłka osuszamy, kroimy ze skórką (najlepiej za pomocą krajalnicy) na równe cząstki. Wkładamy do dużej żaroodpornej formy, mieszamy z sokiem z cytryny, masłem, cydrem i przyprawami wedle uznania, jednak jabłka powinny być pikantne. Pieczemy w temp. 180°C, aż zmiękną, ale zachowają kształt. Przed podaniem posypujemy skórką z cytryny. Podajemy na gorąco.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
Najlepsze do wszelkich pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki, gęsi i karkówki.