Fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
4.47 (200)
Tym razem keks podajemy w wersji wytrawnej. Do ciasta wkładamy mozzarellę, która po upieczeniu będzie apetycznie się ciągnąć. W połączeniu z pomidorkami to naprawdę pyszne danie.
mąka 250 g
proszek do pieczenia 5 g
jajka 3 szt.
mleko 100 ml
olej 100 ml
sól 5 g
pieprz 5 g
suszone pomidory 100 g
mozzarella 4 szt.
pomidorki cherry 12 szt.
bazylia 10 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej, sól i pieprz. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodajemy suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz i ponownie mieszamy.
Do natłuszczonej formy keksowej wlewamy połowę ciasta, układamy obok siebie kulki mozzarelli i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy gałązkę z nieoderwanymi pomiorkami. Pieczemy przez 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019