Wytrawny keks z mozzarellą i bazylią

Ocena:

4.47 (200)

  • 50 min.
  • dla 6 osób

Tym razem keks podajemy w wersji wytrawnej. Do ciasta wkładamy mozzarellę, która po upieczeniu będzie apetycznie się ciągnąć. W połączeniu z pomidorkami to naprawdę pyszne danie.

Składniki:

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • jajka  3 szt.

  • mleko  100 ml

  • olej  100 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • suszone pomidory  100 g

  • mozzarella  4 szt.

  • pomidorki cherry  12 szt.

  • bazylia  10 szt.

Wytrawny keks z mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej, sól i pieprz. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodajemy suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz i ponownie mieszamy.

  • Krok 2:

    Do natłuszczonej formy keksowej wlewamy połowę ciasta, układamy obok siebie kulki mozzarelli i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy gałązkę z nieoderwanymi pomiorkami. Pieczemy przez 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne