Fot. BBS
4.53 (188)
Zupa Pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które przygotowuje się na bazie bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego i sosu rybnego. Wywar na zupę Pho można przygotować z mięsa wołowego lub drobiowego. Danie to podlega stałym modyfikacjom – dodaje się do niego różne warzywa i przyprawy, w tym m.in. anyż, kardamon czy świeży imbir. Zupa Pho świetnie smakuje serwowana w towarzystwie pulpecików i jajek. Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób jej podania – zwykle serwuje się ją w niewielkiej miseczce i spożywa się ją pałeczkami. Poniżej podajemy przepis na zupę Pho – tradycyjną zupę wietnamską!
wołowina 1.5 kg
cebula 4 szt.
imbir 100 g
biała rzodkiew 400 g
goździki 12 szt.
anyż 5 szt.
kardamon 6 szt.
cynamon 2 szt.
pieprz 5 g
cukier 15 g
sos rybny 50 ml
sól 5 g
makaron ryżowy 200 g
tajska bazylia 15 liści
kolendra 10 liści
papryka chili 1 szt.
steki 400 g
limonka 1 szt.
Przepis na zupę Pho zaczynamy od przygotowania wywaru mięsnego. Najpierw zarówno mięso, jak i kości opłukujemy, osuszamy, tniemy na mniejsze części. Dalej cebule obieramy, kroimy na ćwiartki lub w grube plastry, imbir (ze skórą) tniemy w grube plastry, tak samo obraną rzodkiew. Wszystkie składniki układamy na dużej płaskiej blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i opiekamy ok. 20 min.
iStock
Jeśli cebule lub cokolwiek innego się przypali – nie szkodzi. Zawartość blachy przekładamy do dużego garnka (najlepiej 10-l), zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Wszystkie przyprawy korzenne zawijamy w gazę, wrzucamy do garnka. Przykrywamy, gotujemy na minimalnym ogniu przez 5–6 godz. na początku szumujemy. Przyprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i cukrem. Bulion przecedzamy do innego garnka i utrzymujemy w stanie bliskim zagotowania.
iStock
Na dalszym etapie przygotowania zupy Pho szykujemy dodatki: makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, drobno kroimy dymki ze szczypiorem, siekamy bazylię i kolendrę oraz chili. Wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki (najwygodniej, jeśli będzie zmrożona tak jak na carpaccio – wkładamy do zamrażalnika na 30–45 min). Albo obsmażamy je błyskawicznie, albo zostawiamy na surowo. Do miseczek rozkładamy po porcji makaronu, kiełków, dymki i ziół oraz plasterki mięsa, zalewamy niemal gotującym się wywarem. W osobnych miseczkach stawiamy ćwiartki limonki i nasz zamarynowany czosnek z chili do przyprawiania swoich porcji.
iStock
Porady
- Do przygotowania bulionu wołowego, który jest ważną częścią naszej zupy Pho radzimy wykorzystać: żeberka wołowe lub cielęce, ogon wołowy, szponder wołowy oraz dwie kości szpikowe cielęce.
- Jednym ze składników wymienianych w naszym przepisie na zupę Pho jest biała rzodkiew. Możemy ją opcjonalnie zastąpić rzepą daikon, czyli rzodkiewką japońską, która, pod względem wizualnym, bardziej przypomina pietruszkę.
- Ważnym składnikiem naszej zupy Pho jest marynowany czosnek, który najlepiej przygotować co najmniej 2-3 dni przed planowanym przygotowaniem tego wietnamskiego dania: ząbki obieramy, kroimy na jak najcieńsze plasterki, tak samo kroimy papryczki chili (pestki zostawiamy). Zagotowujemy ocet ryżowy z gorczycą, doprawiamy do smaku cukrem i solą (powinien być słodkawy), do wrzącego wrzucamy czosnek i chili, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zawartość rondelka przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy.
Zupa Pho to tradycyjna zupa wietnamska, która uchodzi za wizytówkę kuchni azjatyckiej. W zależności od preferencji można przygotowywać ją na bazie bulionu drobiowego (z kurczaka) lub bulionu wołowego. Danie to często nazywa się azjatyckim rosołem, chociaż z naszym rodzimym rosołem tak naprawdę niewiele ma wspólnego. Zupa Pho jest bardzo klarowna i stosunkowo chuda. Jej podstawą jest bulion, makaron ryżowy, sos rybny oraz kolendra. W ramach ciekawostki można podać, że powstała ona w północnej części Wietnamu w XX w., więc jej historia jest stosunkowo młoda. Wyróżnia się dwa podstawowe typy tej zupy wietnamskiej: Pho bo – wariant z wołowiną, Pho ga – wariant z kurczakiem.
Za charakterystyczny i trudny do podrobienia smak zupy Pho odpowiada sos rybny oraz wyraziste przyprawy – kolendra, imbir, anyż, kardamon. Często wzbogaca się ją poprzez dodatek mięsny (np. ze steka wołowego, jak w przypadku naszego przepisu) oraz jajko, które można podawać w różnej postaci (np. w formie jajka w koszulce czy jajka sadzonego). Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób serwowania zupy Pho – podaje się ją w małej miseczce oraz spożywa się ją za pomocą pałeczek.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.