Pożywne, warzywne danie typu curry. Dodatek soczewicy i batata sprawi, że to sycąca propozycja na obiad lub kolację.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
250 g batatów (1 bulwa)
około 1/2 szklanki zielonego groszku
300 ml sosu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
pieprz cayenne według uznania
sól do smaku
oliwa
Warzywne curry z zielonej soczewicy i batata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dodaj czosnek, imbir, kmin rzymski, kurkumę, przyprawę curry, pieprz cayenne i chwilę wszystko podsmaż . Wsyp ugotowaną soczewicę zielony groszek i batata pokrojonego w kostkę. Do całości wlej sos pomidorowy (w razie potrzeby dolej wody). Duś kolejne 10-15 minut lub do czasu, aż batat będzie miękki.