Warzywne curry z zielonej soczewicy i batata

Ocena:

4.49 (194)

Pożywne, warzywne danie typu curry. Dodatek soczewicy i batata sprawi, że to sycąca propozycja na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 250 g batatów (1 bulwa)
  • około 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pieprz cayenne według uznania
  • sól do smaku
  • oliwa

Warzywne curry z zielonej soczewicy i batata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dodaj czosnek, imbir, kmin rzymski, kurkumę, przyprawę curry, pieprz cayenne i chwilę wszystko podsmaż . Wsyp ugotowaną soczewicę zielony groszek i batata pokrojonego w kostkę. Do całości wlej sos pomidorowy (w razie potrzeby dolej wody). Duś kolejne 10-15 minut lub do czasu, aż batat będzie miękki.

Porady

Zobacz też: bataty w kuchni - przepisy i właściwości

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne