foodie.by.bb

Uszka z kapustą i grzybami

Ocena:

4.24 (212)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Uszka z kapustą i grzybami to nieodłączny dodatek do wigilijnego barszczu. Wyrazisty farsz doprawiony lubczykiem, majerankiem i słodką papryką otacza delikatne, miękkie ciasto. Do postnego nadzienia warto dodać bułkę tartą, która pomoże połączyć składniki i ułatwi lepienie pierożków. Warto przygotować ich od razu więcej – świetnie nadają się do mrożenia. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze uszka z kapustą i grzybami. Przepis babci nigdy Was nie zawiedzie.

Składniki:

  • kapusta kiszona  500 g

  • suszone grzyby  30 g

  • pieczarki  400 g

  • cebula  150 g

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • majeranek  3 g

  • lubczyk  3 g

  • olej  60 ml

  • bułka tarta  40 g

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  250 ml

Uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: przepłukujemy suszone grzyby, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Wkładamy je do miseczki i zalewamy przegotowaną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc (czas moczenia grzybów nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Odciskamy je i kroimy w kosteczkę (wodę zachowujemy). Odsączamy i siekamy kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją). Oczyszczamy pieczarki i dzielimy je na półplasterki (lub drobniejsze części, jeśli były duże). Cebulę obieramy z łupinek i drobno siekamy. 

    uszka z kapustą i grzybami - przygotowanie składników farszu
  • Krok 2:

    Farsz: podsmażamy cebulę z pieczarkami na połowie oleju. Czekamy, aż odparują i zmniejszą objętość. Dodajemy posiekane grzyby (wraz z wodą z namaczania), kapustę i przyprawy. Dolewamy mniej więcej 1,5 szklanki wody. Dusimy składniki przez około 30 minut, potem odkrywamy garnek i gotujemy drugie tyle, aż płyn odparuje. Często mieszamy, żeby nie przypalić zawartości. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy kapustę z pozostałym olejem i bułką tartą (dzięki niej farsz do uszek z kapustą i grzybami będzie bardziej zwarty i plastyczny). Studzimy.   

    uszka z kapustą i grzybami - gotowanie farszu
  • Krok 3:

    Ciasto: przygotowujemy podczas duszenia farszu. Przesypujemy mąkę do dużej miski. Dodajemy sporą szczyptę soli. Zagotowujemy 250 ml wody. Lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze gorąca, wlewamy ją do suchych składników. Wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, żeby się nie sparzyć. Następnie wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto (ręcznie, na stolnicy podsypanej mąką lub z pomocą miksera planetarnego z hakiem). Przykrywamy je i odkładamy, żeby odpoczęło, na około 30 minut. Dzięki temu stanie się miękkie i elastyczne, a dodatkowo nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.  

    uszka z kapustą i grzybami - ciasto
  • Krok 4:

    Formowanie uszek: dzielimy ciasto na części. Jedną z nich umieszczamy na stolnicy, a resztę zostawiamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy cienki placek. Wykrajamy z niego krążki o średnicy nie większej niż 5 cm. Możemy użyć w tym celu małego kieliszka lub metalowej wycinarki. Umieszczamy na kółeczku z ciasta niewielką ilość farszu. Składamy na pół, a następnie sklejamy ze sobą rogi. Układamy gotowe uszka z grzybami i kapustą na desce podsypanej mąką. Możemy przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły, zanim przyrządzimy pozostałe porcje pierożków. 

    uszka z kapustą i grzybami - formowanie
  • Krok 5:

    Gotowanie: przygotowujemy duży garnek wrzątku. Wsypujemy do niego szczyptę soli. Wrzucamy uszka. Kiedy zauważymy, że wypłynęły na powierzchnię, odliczamy 2 minuty. Po upływie tego czasu wyjmujemy je łyżką cedzakową. Jeśli nie serwujemy ich od razu, układajmy je obok siebie, tak żeby się nie stykały, inaczej skleją się po wystygnięciu. Możemy temu zapobiec, smarując je oliwą lub olejem.

    uszka z kapustą i grzybami - gotowanie uszek
  • Krok 6:

    Podanie: po odsączeniu układamy uszka z kapustą i grzybami w głębokich talerzach. Zalewamy je tradycyjnym, czystym barszczem wigilijnym na zakwasie. Podajemy na gorąco. Możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem. Warto przygotować większą porcję uszek z wyprzedzeniem i zamrozić ją. W dzień podania wystarczy wrzucić je na wrzątek. 

    uszka z kapustą i grzybami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne