Udka z kurczaka z brukselką

Ocena:

4.54 (195)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Mięsne danie na duży głód - udka z kurczaka z brukselkami z dodatkiem chorizo. Pikantne, sycące, nieco rozgrzewające. Zdecydowanie dla fanów mięsnych obiadków.

Składniki:

  • kurczak  500 g

  • chorizo  300 g

  • mąka  45 g

  • olej  45

  • brukselka  300 g

  • cebula  1 szt.

  • papryka  2 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • oregano  5 g

Udka z kurczaka z brukselką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    W dużym szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, mieszając zasmażamy na złoto.

  • Krok 2:

    Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, pocięty w plasterki czosnek i pokrojone na duże kawałki udźce, smażymy, mieszając, ok. 5 min.

  • Krok 3:

    Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kostki karto i i brukselki, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy oregano, mieszamy z pokrojonym w grubsze plasterki chorizo, zalewamy ok. 3/4 l wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu ok. 1 godz. i 15 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne