Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.6 (175)
Łatwy, szybki, kwaskowaty angielski deser - podawany w trakcie turnieju tenisowego w Wimbledonie. Rozmaite warstwy trifle z owocami, ciasteczkami, kremem piękne prezentują się w szklanych naczyniach.
mleko migdałowe 500 ml
budyń śmietankowy 1 szt.
krem cytrynowy 150 g
serek śmietankowy 250 g
śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 15 g
skórka z cytryny 0.5 szt.
sok z cytryny 0.5 szt.
cytryna 0.5 szt.
biszkopty 400 g
truskawki 900 szt.
Połowę mleka podgrzewamy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Do gorącego mleka wlewamy budyń i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Zimny budyń łączymy z kremem cytrynowym.
Do serka dodajemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, skórkę i sok cytrynowy, mieszamy.
Na dnie dużego szklanego naczynia układamy warstwę połamanych biszkoptów, połowę mieszanki budyniowo-cytrynowej, połowę pokrojonych truskawek i połowę cytrynowej mieszanki serowej. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.
Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. Przechowujemy w lodówce, do momentu podania.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019
Zamiast biszkoptów możemy użyć ciasta cytrynowego: 100g masła ucieramy z 125 g cukru i kolejno dodawanymi 2 jajkami. Dodajemy 170 g mąki wymieszanej z pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.