Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami

Ocena:

4.6 (175)

  • 20 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Łatwy, szybki, kwaskowaty angielski deser - podawany w trakcie turnieju tenisowego w Wimbledonie. Rozmaite warstwy trifle z owocami, ciasteczkami, kremem piękne prezentują się w szklanych naczyniach.

Składniki:

  • mleko migdałowe  500 ml

  • budyń śmietankowy  1 szt.

  • krem cytrynowy  150 g

  • serek śmietankowy  250 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • cukier puder  15 g

  • skórka z cytryny  0.5 szt.

  • sok z cytryny  0.5 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • biszkopty  400 g

  • truskawki  900 szt.

Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Połowę mleka podgrzewamy, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Do gorącego mleka wlewamy budyń i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 2:

    Zimny budyń łączymy z kremem cytrynowym.

  • Krok 3:

    Do serka dodajemy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, skórkę i sok cytrynowy, mieszamy.

  • Krok 4:

    Na dnie dużego szklanego naczynia układamy warstwę połamanych biszkoptów, połowę mieszanki budyniowo-cytrynowej, połowę pokrojonych truskawek i połowę cytrynowej mieszanki serowej. Powtarzamy warstwy do wyczerpania składników.

  • Krok 5:

    Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami cytryny. Przechowujemy w lodówce, do momentu podania.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zamiast biszkoptów możemy użyć ciasta cytrynowego: 100g masła ucieramy z 125 g cukru i kolejno dodawanymi 2 jajkami. Dodajemy 170 g mąki wymieszanej z pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne