231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Chipsy z tortilli

Ocena:

4.45 (171)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chipsy z tortilli to błyskawiczna przekąska na imprezę lub wieczorek filmowy. Powstają w 15 minut i przyjemnie chrupią. Smakowite trójkąciki można przyrządzić w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy posmarować je oliwą z ulubionymi przyprawami, takimi jak ostra lub wędzona papryka. Doskonale komponują się z salsą pomidorową lub guacamole. Sprawdźcie, jak zrobić chipsy z tortilli na sobotni wieczór. 

Składniki:

  • tortilla  4 szt.

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • papryka ostra  3 g

  • chili  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Chipsy z tortilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Łączymy w miseczce oliwę z przyprawami. Podajemy przepis na pikantne chipsy z tortilli, ale ich smak da się nieco złagodzić, zamieniając chili na słodką lub wędzoną paprykę. Do oliwy można też dodać zioła prowansalskie lub suszony czosnek. 

    chipsy z tortilli - mieszanie przypraw
  • Krok 2:

    Wycinamy trójkąty z tortilli. Duże placki (o średnicy około 25 cm) najpierw kroimy w paski, a następnie na mniejsze kawałki. Jeśli udało nam się dostać minitortillę, możemy podzielić ją tak jak pizzę, czyli przeprowadzić ostrze przez jej środek, tworząc osiem równych części. Chipsy da się zrobić zarówno z pszennych, jak i kukurydzianych placków. Te pierwsze są jednak łatwiej dostępne. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty w kuchni, możemy też przyrządzić domową tortillę.  

    chipsy z tortilli - krojenie trójkątów
  • Krok 3:

    Układamy trójkąciki na równej powierzchni i pokrywamy je przygotowaną wcześniej przyprawą. Najłatwiej zrobić to za pomocą pędzelka kuchennego. Innym sposobem jest użycie oliwy w sprayu i oprószenie chipsów aromatycznymi dodatkami. W ostateczności można włożyć je do miski, polać dressingiem i wymieszać dłońmi, jednocześnie rozsmarowując przyprawy.   

    chipsy z tortilli - smarowanie przyprawami
  • Krok 4:

    Umieszczamy pokrojoną i doprawioną tortillę na pergaminie, tak żeby trójkąty nie stykały się ze sobą. Pieczemy je w frytkownicy beztłuszczowej, w temperaturze 170°C, przez około 10 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Możemy też przyrządzić je w piekarniku. Jeśli chcemy usmażyć je w oleju, tak jak tradycyjne chipsy, przyprawy dodajmy na końcu, tuż przed podaniem. 

    chipsy z tortilli - pieczenie
  • Krok 5:

    Chrupiąca tortilla świetnie smakuje z dipami domowej roboty, takimi jak guacamole. Możemy też przyrządzić domowy ketchup lub sos tysiąca wysp. Chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. W ten sposób utrzymają świeżość przez kilka dni. Jeśli uznamy, że nie są już zbyt chrupiące, możemy spróbować ponownie je podpiec, żeby pozbyć się z nich wilgoci. Świetnie smakują też domowe nachosy z tortilli, czyli trójkąciki podane z sosem serowym

    chipsy z tortilli - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne