Tort z ciasta filo z musem czekoladowym

Ocena:

4.44 (191)

  • 4 godz. 45 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Ciasto filo sprawdzi się nie tylko w przepisie na baklawę. Tort z ciasta filo zaskoczy chrupkością! Polecamy do niego bardzo intensywny i pyszny mus czekoladowy.

Składniki:

  • masło  100 ml

  • ciasto filo  8 szt.

  • cukier puder  40 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  50 g

  • sól  3 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • śmietana 36%  500 ml

Tort z ciasta filo z musem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp: 180°C. Tortownicę o śr. 23 cm i 5 cm wysokości smarujemy masłem, następnie wyklejamy 2 arkuszami pergaminu ułożonymi na krzyż, pozostawiając 5-cm zapas. Pergamin także smarujemy masłem.

  • Krok 2:

    Na powierzchni roboczej umieszczamy arkusz ciasta filo, utrzymując pozostałe ciasto przykryte folią spożywczą. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy niewielką ilością cukru. Składamy wzdłuż długiego boku, aby zamknąć cukier. Smarujemy delikatnie masłem. Wkładamy do przygotowanej formy, stroną z masłem skierowaną w dół, pozostawiając 2 i 1/2 cm zwisające z jednej strony formy zbieramy i lekko zgniatamy ciasto, aby stworzyć marszczoną krawędź. Czynności powtarzamy z pozostałymi arkuszami ciasta i układamy, aby na siebie lekko nachodziły, aż całkowicie wypełnią formę.

  • Krok 3:

    Pieczemy do zezłocenia, ok. 20 min. Odczekujemy 10 min i wylewamy na spód i boki ciasta stopioną czekoladę deserową. Przechowujemy w lodówce przez 10 min.

  • Krok 4:

    Na wypełnienie: w misce ustawionej w kąpieli wodnej, żółtka ucieramy z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Odczekujemy 10 min.

  • Krok 5:

    Na wypełnienie: w misce ustawionej w kąpieli wodnej, żółtka ucieramy z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia. Odczekujemy 10 min.

  • Krok 6:

    Drugą szklankę kremówki ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie miękki szczyt. Wykładamy na ciasto, posypujemy wiórkami czekoladowymi i podajemy od razu

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Ciasto jest najbardziej chrupiące w dniu, w którym zostało przygotowane, ale ciasto bez bitej śmietany i wiórków czekoladowych można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Aby pokroić ciasto w plasterki, użyjmy ząbkowanego noża.

Zobacz też: domowe ciasto filo - przepis dla ambitnych

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne