Moje Gotowanie Lipiec 2019

Tort wegański czekoladowo-orzechowy

Ocena:

4.5 (183)

  • 30 min.

Wyjątkowo prosty przepis na tort wegański czekoladowo-orzechowy. Tylko kilka składników i 30 minut w kuchni. Najtrudniejsze jest czekanie, aż zastygnie w lodówce – trudno oprzeć się podjadaniu.

Składniki:

  • na spód: 2 paczki herbatników wegańskich
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • roztopionego
  • na krem: batat
  • średniej wielkości
  • ugotowany bez skórki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • roztopionej w kąpieli wodnej
  • 60 ml syropu z agawy
  • puszka mleka kokosowego
  • tylko gęsta część
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • roztopionego
  • do dekoracji: puszka mleka kokosowego
  • tylko gęsta część
  • łyżka cukru pudru

Tort wegański czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Spód: pokruszone herbatniki mieszamy z olejem kokosowym. Masą wykładamy spód formy i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Masa: wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładki mus
  • wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki na 6 godz.
  • a najlepiej na całą noc.
  • Na wierzch tortu wykładamy "bitą śmietanę" kokosową: mocno schładzamy puszkę mleka kokosowego
  • tylko jego gęstą część przekładamy do miski
  • dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy
  • aż zesztywnieje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Porady

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na formę o średnicy 16 cm.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne