Okładka "Moje Gotowanie" nr 4/2018

Tort kanapkowy z pastą szynkowo-serową i ziołową

Ocena:

4.42 (182)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Czy kanapki mogą prezentować się tak odświętnie i okazale? Tak, jeśli zrobicie z nich taki tort kanapkowy z szynką, serem i ziołową pastą.

Składniki:

  • gotowe pieczywo  1 szt.

  • szynka konserwowa  250 g

  • masło  80 g

  • ser żółty  150 g

  • bulion warzywny  125 ml

  • serek śmietankowy  200 g

  • natka pietruszki  3 gałązki

  • majonez  20 g

  • korniszonki  150 g

Tort kanapkowy z pastą szynkowo-serową i ziołową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bochenek chleba: przecinamy w poprzek na trzy pajdy, nasączamy bulionem i odkładamy.

  • Krok 2:

    Pasta szynkowa: miksujemy starty ser żółty z szynką i majonezem.

  • Krok 3:

    Pasta ziołowa: ucieramy serek śmietankowy z masłem, a następnie mieszamy z posiekaną natką i korniszonami.

  • Krok 4:

    Tort kanapkowy: na jeden plaster chleba nakładamy pastę szynkową, przykrywamy drugim plastrem, który smarujemy pastą ziołową. Przykrywamy trzecim plastrem. Dociskamy, smarujemy po całości serkiem śmietankowym.

  • Krok 5:

    Dekoracja: ozdabiamy dodatkami takimi jak fantazyjnie udrapowana szynka i plastry rzodkiewki. Dokoła przylepiamy dymki (najlepiej przecięte wzdłuż na pół). Za długie szczypiory trochę przycinamy i wykorzystujemy  do dodatkowej dekoracji.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne