Anna Galuhn

Placek z czereśniami

Ocena:

4.45 (176)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Placek z czereśniami to prosty przepis, który wymaga jedynie połączenia mokrych składników z suchymi. Do jego przygotowania nie musimy nawet używać miksera. Na ciasto z olejem i jogurtem układamy wydrylowane owoce i wstawiamy do piekarnika. Całość jest przyjemnie słodka i lekko kwaskowa jednocześnie. Gotowy placek czereśniowy posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • jogurt naturalny  400 g

  • olej rzepakowy  70 ml

  • mąka pszenna  500 g

  • cukier  130 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • czereśnie  400 g

  • cukier puder  50 g

Placek z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki płynne: w dużej misce mieszamy jajka z jogurtem i olejem.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Łączenie składników na ciasto: składniki sypkie przekładamy do płynnych i łączymy przy pomocy dużej drewnianej łyżki.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na przygotowaną formę.

  • Krok 5:

    Czereśnie: dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Usuwamy ogonki i drylujemy z pestek. Następnie układamy je na wierzchu ciasta i lekko przyciskamy, żeby podczas pieczenia pozostały w tej samej pozycji.

  • Krok 6:

    Pieczenie: placek z czereśniami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe, nakłuwając je drewnianym patyczkiem.

  • Krok 7:

    Stopniowe studzenie: wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 min wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 8:

    Podawanie: ciasto z czereśniami przekładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Wszystkie składniki na placek z czereśniami powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt wyjmujemy min. 2 godz. przed rozpoczęciem pracy.
  • Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie także na przygotowanie ciasta w kwadratowej blaszce o boku równym 22 cm.
  • Placek czereśniowy możemy upiec także w większej prostokątnej formie – po prostu wyjdzie nam trochę niższe.
  • W wersji wegańskiej jajka zastępujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia. Wcześniej mieszamy je z wodą w proporcji 1:3 – na łyżkę nasion dodajemy 3 łyżki wody, co zastępuję nam jedno jajko. Sięgamy także po jogurt wegański, np. sojowy, migdałowy, kokosowy lub ryżowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placek z czereśniami – warianty

Podstawowy przepis na ciasto z czereśniami jest łatwy do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Jeśli jednak mamy ochotę na bardziej urozmaiconą wersję, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:

  • placek z czereśniami i budyniem – zazwyczaj przygotowywany jest na cieście kruchym, które pokrywamy pysznym budyniem waniliowym. Na wierzch kładziemy czereśnie i kruszonkę,
  • placek z czereśniami i galaretką – to z kolei wariant na blacie biszkoptowym, na który kładziemy krem śmietankowy i owoce. Całość zalewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną galaretką,
  • placek z czereśniami i kruszonką – słodki dodatek z mąki, masła i cukru świetnie komponuje się zarówno z ciastem kruchym, jak i jogurtowym.

Drożdżowy placek z czereśniami

Ciasto drożdżowe z czereśniami to kolejny popularny wariant, który zasługuje na dłuższy opis. Puszysty placek zrobimy zarówno na bazie świeżych, jak i suchych drożdży, które nie wymagają przygotowywania rozczynu.

Najbardziej znany jest przepis na zagniatane ciasto drożdżowe, ale możemy spróbować także alternatywnej wersji, jaką jest ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Co prawda o takim wypieku trzeba pomyśleć dzień wcześniej, ale w ten sposób oszczędzamy czas i siły następnego dnia.

Z ciasta drożdżowego zrobimy także pyszne słodkie bułeczki z czereśniami. Do takich drożdżówek idealna będzie kruszonka lub prosty lukier z cytryny i cukru pudru.

Ciasto czereśniowe light

W wersji light możemy dodać o dwa jajka więcej i całkowicie zrezygnować z oleju. Zamiast mąki pszennej warto dodać pełnoziarnistą zmieszaną z otrębami (pszennymi lub orkiszowymi). Sprawią, że placek z czereśniami będzie bogaty w błonnik, składniki mineralne i witaminy z grupy B.

Otręby zawierają także antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałając niektórym nowotworom i spowalniając proces starzenia się organizmu.

W przepisie na dietetyczny placek z czereśniami rezygnujemy z cukru. Zastępujemy go miodem, ksylitolem lub stewią.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne