Margarita truskawkowa

Ocena:

4.38 (211)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Margarita truskawkowa to owocowa wersja klasycznego drinka na bazie tequili z delikatną nutą cytrusów. Najlepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona. Podpowiadamy, jak zrobić idealny koktajl z sezonowych owoców i jak można modyfikować jego podstawową wersję. W upalne dni nic tak nie orzeźwi jak margarita truskawkowa. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. 

Składniki:

  • truskawki  300 g

  • cukier trzcinowy  15 g

  • tequila  80 ml

  • limonka  2 szt.

  • likier pomarańczowy  40 ml

  • cukier  10 g

  • lód  10 kostek

Margarita truskawkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy w zimnej wodzie. Miksujemy je z cukrem trzcinowym na jednolity mus. Rolujemy limonkę po blacie kuchennym, po czym przekrajamy ją na pół i wyciskamy z niej sok. 

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: do shakera wypełnionego kostkami lodu wlewamy tequilę, likier pomarańczowy, sok z limonki i mus truskawkowy. Energicznie potrząsamy. 

  • Krok 3:

    Podanie: zwilżamy brzegi kieliszków, w których zostanie podana margarita truskawkowa, po czym zanurzamy je w cukrze, żeby powstała słodka krusta. Wlewamy drink. Podajemy od razu, kiedy jest dobrze schłodzony. 

Porady

  • Cukier, który tworzy dekorację kieliszka, możemy wymieszać z niewielką ilością musu truskawkowego lub barwnika spożywczego, żeby miał efektowny czerwony kolor i ciekawie uzupełniał wygląd drinka.  
  • Jak zrobić drink margarita truskawkowa bez pomocy shakera? Jeśli mamy blender o dużej mocy, z funkcją kruszenia lodu, możemy zmiksować za jego pomocą wszystkie składniki. Shaker nie będzie nam wtedy potrzebny. Kostki lodu da się także pokruszyć ręcznie. Wystarczy zawinąć je w czystą ścierkę i rozbić na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka. 
  • Jak się robi mus z truskawek do koktajlu? Wystarczy zmiksować owoce z cukrem. Można to zrobić za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego, malaksera lub robota kuchennego. Przygotowanie musu będzie o wiele prostsze, jeśli wykorzystamy syrop cukrowy, zwłaszcza kiedy używamy mrożonych owoców. Nie musimy się wtedy martwić, że słodkie kryształki nie rozpuszczą się w koktajlu.   
  • Na imprezach poza sezonem wiosenno-letnim równie dobrze może zagościć margarita truskawkowa z mrożonych owoców. Nie trzeba doprowadzać ich wcześniej do temperatury otoczenia. Dzięki nim koktajl będzie odpowiednio chłodny bez potrzeby dodawania lodu. 
  • Klasyczny drink margarita dekoruje się solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ozdobić w ten sposób także kieliszek z owocową wersją koktajlu. Przyprawa, która zazwyczaj dodawana jest do wytrawnych potraw, zaskakująco dobrze podkreśla słodycz truskawek.    
  • Jaki rodzaj tequli dodać do margarity? Srebrny sprawdza się najlepiej. Złota tequila ma wyrazisty, lekko karmelowy posmak i jest bardziej wyczuwalna w drinku. Jeśli nie przepadamy za tym meksykańskim specjałem, możemy zastąpić go innym alkoholem. Koneserom polskich trunków z pewnością posmakuje margarita truskawkowa z wódką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Margarita truskawkowa – drink bez alkoholu 

Dzięki swojej orzeźwiającej, owocowej bazie truskawkowa margarita bez problemu może stać się mocktailem, czyli drinkiem bezalkoholowym, którym mogą cieszyć się także dzieci i abstynenci. Taka wersja będzie idealnym ochłodzeniem w gorące, wakacyjne dni. Żeby ją zrobić, rzecz jasna trzeba pominąć tequilę, a likier można zamienić na syrop, ekstrakt lub sok pomarańczowy. W jaki sposób powstanie niezwykła margarita truskawkowa bez alkoholu? Mamy kilka pomysłów. Można na przykład: 

  • wymieszać koktajl z wodą gazowaną, sodą cytrynową lub bezalkoholowym szampanem – taka margarita z truskawkami w wydaniu virgin idealnie orzeźwi i przyjemnie połaskocze kubki smakowe.  
  • przyrządzić mus truskawkowy z domieszką innych owoców sezonowych, na przykład porzeczek lub malin. 
  • posłodzić koktajl za pomocą miodu, syropu klonowego lub z agawy. 
  • dodać do drinka wodę z kwiatów pomarańczy, która podkreśla smak owoców, a jednocześnie wzbogaca doznania o lekki, roślinny aromat zarezerwowany zazwyczaj dla deserów i kojarzący się z marokańską kuchnią. 

Inne drinki z truskawkami  

Te sezonowe owoce, na które czekamy niecierpliwie, kiedy pojawią się pierwsze promienie wiosennego słońca, to wdzięczny składnik wielu koktajli. Za ich pomocą można zrobić pyszny drink truskawkowy na bazie klasycznych przepisów, idealny na przyjęcia w ogrodzie lub kameralne spotkanie ze znajomymi. Polecamy na przykład: 

  • truskawkowe bellini – połączenie słodkich owoców z musującym, wytrawnym, dobrze schłodzonym prosecco. Przecier brzoskwiniowy, który tworzy klasyczny bellini drink, zastępujemy musem truskawkowym. Dzięki temu powstaje wysublimowany koktajl na lato, do którego da się przekonać nawet największy twardziel.    
  • strawberry daiquiri – pyszna wariacja na temat popularnego koktajlu z Kuby. Powstaje na bazie białego rumu, truskawek i soku z limonki. Ma piękny czerwony kolor i zachęca dekoracją ze świeżych owoców. 
  • truskawkowe mojito – do składników, które w klasycznym przepisie rozcieramy za pomocą specjalnego tłuczka barmańskiego (muddlera), dodajemy oczyszczone sezonowe owoce pokrojone w plasterki. Dzięki nim drink zyskuje apetyczny różowy kolor i słodko-kwaśny smak kojarzący się z latem. Truskawki świetnie komponują się ze sztandarowym składnikiem mojito, czyli listkami świeżej mięty.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne