Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych

Ocena:

4.51 (187)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych to interesująca przekąska na letnie dni. Idealna przekąska na rodzinnego grilla.

Składniki:

  • brokuły  2 szt.

  • jogurt grecki  3 g

  • cheddar  30 g

  • imbir  8 g

  • kardamon  3 g

  • czosnek  5 ząbki

  • sambal oelek  5 g

  • olej słonecznikowy  30 ml

  • truskawki  30 g

  • skórka z cytryny  1.5 szt.

  • pieprz  3 g

  • kolendra  10 szt.

  • płatki migdałowe  30 g

  • masło orzechowe  15 g

  • papryka chili  1 szt.

  • mleko kokosowe  75 ml

  • sól  5 g

  • cukier  3 g

Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pastę orzeszkową: przygotowujemy, miksując na gładko podane składniki, przyprawiamy solą i cukrem, odstawiamy.

  • Krok 2:

    Brokuły: dzielimy na duże różyczki, skracamy łodyżki. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 30 sek., przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Osuszamy, gdy tylko ostygną.

  • Krok 3:

    Smażenie: w dużej misce mieszamy jogurt, ser, suszony imbir, kardamon, czosnek, sambal oelek i doprawiamy solą. Wkładamy brokuły i dobrze obklejamy je masą. Nadziewamy po kilka sztuk na szaszłykowe patyki i smażymy partiami na rozgrzanym oleju słonecznikowym, lub grillujemy przez 5 min.

  • Krok 4:

    Truskawki: czyścimy, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę cukru, soli, młotkowanego pieprzu, ziaren kolendry i fenkuła. Odstawiamy na 10 min.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe szaszłyki układamy na paście orzeszkowej, z boku wykładamy truskawki, całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

Zobacz także: sałatka z młodymi ziemniakami, łososiem i szparagami z estragonem

 

 





 


 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne