Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych

Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych to interesująca przekąska na letnie dni. Idealna przekąska na rodzinnego grilla.

szaszłyki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • 2 niewielkie brokuły
  • 3 dag greckiego jogurtu bardzo gęstego
  • 2 łyżki stołowe drobno startego sera cheddar
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta suszonego kardamonu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka ostrej pasty sambal oelek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (niekoniecznie)
  • 30 dag niewielkich, jędrnych truskawek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • szczypta młotkowanego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry i fenkuła, podprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki uprażonych, zgniecionych płatków migdałowych
  • pasta orzeszkowa: 15 dag prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka imbiru, obranego i drobno startego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • strączek papryczki chili, bez pestek
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • do smaku: sól, cukier

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pastę orzeszkową przygotowujemy, miksując na gładko podane składniki; przyprawiamy solą i cukrem, odstawiamy.
  • Brokuły dzielimy na duże różyczki, skracamy łodyżki. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 30 sek., przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Osuszamy, gdy tylko ostygną.
  • W dużej misce mieszamy jogurt, ser, suszony imbir, kardamon, czosnek, sambal oelek i doprawiamy solą. Wkładamy brokuły i dobrze obklejamy je masą. Nadziewamy po kilka sztuk na szaszłykowe patyki i smażymy partiami na rozgrzanym oleju słonecznikowym, lub grillujemy przez 5 min.
  • Truskawki czyścimy, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę cukru, soli, młotkowanego pieprzu, ziaren kolendry i fenkuła. Odstawiamy na 10 min. Gotowe szaszłyki układamy na paście orzeszkowej, z boku wykładamy truskawki, całość posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: sałatka z młodymi ziemniakami, łososiem i szparagami z estragonem



 



 











 





 



 

Share

Podobne przepisy