Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40–50 minut Porcja: 120 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
kalafior (ok. 1/2 kg)
6 dag zielonych oliwek
2 jajka
2 białka
4 łyżki śmietany
2 łyżki kaparów
łyżeczka oliwy
sól, pieprz
Suflet kalafiorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, 6 odłożyć do dekoracji. Ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć, zmiksować.
Oliwki pokroić w plasterki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Kalafiorowe purée wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Dodać oliwki i osączone kapary. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pianę, delikatnie wymieszać.
6 żaroodpornych foremek posmarować oliwą, nałożyć masę kalafiorową. Foremki wstawić do dużej formy, wlać tyle gorącej wody, by sięgała do połowy wysokości foremek. Piec w kąpieli wodnej 40–50 minut w temp. 160°C, aż masa stężeje. Suflety udekorować kalafiorem, podawać na zimno lub gorąco.