Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.53 (140)
Stek z pieczonymi pomidorkami to sycące danie na specjalną okazję. Steki wołowe nadają posiłkowi elegancji. Spróbuj steków wołowych z pieczonymi pomidorkami.
steki 2 szt.
olej 120 ml
oregano 5 g
tymianek 5 g
rozmaryn 3 g
czosnek 5 g
papryka w proszku 5 g
pieprz 5 g
kwiat soli 5 g
czosnek 8 ząbków
pomidorki cherry 250 g
ocet balsamiczny 5 ml
parmezan 30 g
Steki: wkładamy je do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy przyprawy (zostawiamy trochę do pomidorków), dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C.
Pomidorki: (przecięte lub w całości) i 4 całe ząbki czosnku rozkładamy na blasze. Polewamy pozostałym olejem, 2 łyżkami octu balsamicznego, posypujemy przyprawami i kryształkami soli. Gdy piekarnik osiągnie ww. temp. 200°C, umieszczamy pomidory na dolnej półce i pieczemy przez 20 min.
Pieczenie: stek układamy na patelni w piecu, zostawiamy 5 min, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kroimy w plastry, oprószamy kryształkami soli i podajemy z upieczonymi pomidorami.
Porady
Zobacz: tarta z pomidorami na cieście francuskim