Stek z pieczonymi pomidorkami

Ocena:

4.53 (140)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Stek z pieczonymi pomidorkami to sycące danie na specjalną okazję. Steki wołowe nadają posiłkowi elegancji. Spróbuj steków wołowych z pieczonymi pomidorkami.

Składniki:

  • steki  2 szt.

  • olej  120 ml

  • oregano  5 g

  • tymianek  5 g

  • rozmaryn  3 g

  • czosnek  5 g

  • papryka w proszku  5 g

  • pieprz  5 g

  • kwiat soli  5 g

  • czosnek  8 ząbków

  • pomidorki cherry  250 g

  • ocet balsamiczny  5 ml

  • parmezan  30 g

Stek z pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Steki: wkładamy je do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy przyprawy (zostawiamy trochę do pomidorków), dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C.

  • Krok 2:

    Pomidorki: (przecięte lub w całości) i 4 całe ząbki czosnku rozkładamy na blasze. Polewamy pozostałym olejem, 2 łyżkami octu balsamicznego, posypujemy przyprawami i kryształkami soli. Gdy piekarnik osiągnie ww. temp. 200°C, umieszczamy pomidory na dolnej półce i pieczemy przez 20 min.

  • Krok 3:

    Pieczenie: stek układamy na patelni w piecu, zostawiamy 5 min, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 min. Kroimy w plastry, oprószamy kryształkami soli i podajemy z upieczonymi pomidorami.

Porady

Zobacz: tarta z pomidorami na cieście francuskim


 

 

 


 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne