Spaghetti ze szpinakiem, ciecierzycą i wędzonym serem

Spaghetti ze szpinakiem, ciecierzycą i wędzonym serem to szybki i łatwy przepis na sycący obiad. Ciecierzyca to pożywny dodatek, który zaspokoi głód wielu domowników.

Dania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • pół opakowania spaghetti
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 100 g pleśniowego sera koziego dojrzewającego
  • 150 g koziego sera wędzonego
  • mała puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • do posypania: tarty twardy kozi ser lub parmezan

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spaghetti gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiamy trochę wody z gotowania.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy chwilę. Wrzucamy liście szpinaku, czekamy aż lekko zmiękną. Dodajemy pokruszony serek pleśniowy i pokrojony w kawałki serek wędzony, po chwili dodajemy ciecierzycę, śmietanę, ugotowane spaghetti i odrobinę wody, która została z jego gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy natychmiast posypane wybranym tartym serem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: sałatka w miseczkach z melona z kozim serem



 



 



 

Notka redakcyjna

Makaron można wymienić na ziemniaki: ugotowane, cienko pokrojone układamy w żaroodpornym naczyniu, nakładamy tak samo przygotowany sos i zapiekamy. Można posypać dodatkowym serem, jeśli ktoś lubi!
Share

Podobne przepisy