Fit przepisy to nie tylko propozycje na obiad czy przekąski. Fit mogą być też słodkości! I udowadnia to Kinga Paruzel w książce "Fit słodkości Naturalnie słodkie i zdrowe". Oto śniadaniowe ciasto!
Składniki:
1 szklanka mąki z brązowego ryżu
3/4 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nasion babki płesznik
szczypta soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki cukru kokosowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
6 łyżek ciepłej wody
1/2 szklanki musu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 gruszka
50 g gorzkiej czekolady 70%
garść posiekanych orzechów włoskich
Śniadaniowe ciasto z oliwą i gruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę o wymiarach 23 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na 5 min.
W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, nasiona babki płesznik, przyprawy i sól. W drugiej misce wymieszaj oliwę, cukier kokosowy, namoczone mielone siemię lniane, ekstrakt z wanilii i mus jabłkowy. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.
Do mokrych składników dodaj w trzech etapach suche składniki. Mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie.
Do ciasta dodaj czekoladę oraz orzechy. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
Na górę ciasta wstaw pionowo obraną gruszkę, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry.
Ciasto piecz przez 45-50 min. Jest gotowe, gdy po włożeniu patyczka w środek będzie on suchy.