Schab pieczony z morelami

Ocena:

4.39 (220)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Schab pieczony - kruchy i delikatny, ze słodką niespodzianką. Ten schab pieczony ma ukryte w środku kwaskowe morele. Dzięki temu dodatkowi będzie wyjątkowo pyszny. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • Schab pieczony: ok.1,5 schabu wieprzowego bez kości,
  • ok.15-20 dkg suszonych moreli,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki oleju

Schab pieczony z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na pyszny schab pieczony:
  • Żeby schab pieczony wyszedł idealnie to schab kupuję w całym, dużym kawałku, bez kości, ale razem z tzw. warkoczem i tłuszczykiem na wierzchu. Taki w/g mnie lepiej nadaje się do pieczenia bo tłuszcz zabezpiecza mięso przed wyschnięciem w trakcie pieczenia a potem, jeśli ktoś chce, zawsze można go odciąć i zużyć np.do bigosu.
  • Myję go pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka.
  • W to nacięcie, szer. ok 2-3 cm, wciskam morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, tymiankiem i pieprzem mielonym.
  • Przypraw powinno być dość sporo.Dobry schab pieczony musi być dobrze przyprawiony.
  • Zawijam schab w folię i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika.
  • Piekę ok. 20-30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia.
  • Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie, więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać schab pieczony na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15-30 min. od wyjęcia z pieca
  • Schab pieczony gotowy!
  • Smacznego!

Porady

Schab pieczony możecie podać na ciepło, np. z ziemniaczkami i duszoną marchewką z groszkiem, albo na zimno, razem z plasterkami innych mięs i wędlin - będzie idealny do kanapki!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne