Nie tylko warzywa gotuję na parze. Mięso też jest rewelacyjne. Bożena Matusiak, Czechowice-Dziedzice
Składniki:
8 plastrów schabu
4-5 łyżek musztardy francuskiej
3-4 łyżki musztardy chrzanowej
posiekana cebula
2 łyżki tartego chrzanu
pieprz cytrynowy
słodka mielona papryka
po 20 dag mrożonego kalafiora i marchewki
Schab na parze z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy. Oprószamy pieprzem.
Musztardy mieszamy z chrzanem i cebulą. Dodajemy 2 łyżki wody i doprawiamy do smaku papryką.
Każdy plaster mięsa obficie smarujemy sosem z obu stron. zwijamy w roladki i zawijamy w folię aluminiową. Gotujemy w parowarze ok. 50 minut (moc 800 W).
Marchewkę i kalafiora gotujemy na parze ok. 30 minut. Podajemy z roladkami.
Porady
Gotowanie na parze może być doskonałym urozmaiceniem codziennej diety - esencja smaku produktu nie zostaje wypłukana razem z wodą, a całość po odpowiednim doprawieniu ziołami będzie smakować doskonale!