Sałatka z młodymi ziemniakami, łososiem i szparagami z estragonem

Sałatka z młodymi ziemniakami, łososiem i szparagami z estragonem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek zielonych szparagów
  • 50 g kaparów
  • 2 małe dymki razem ze szczypiorem, posiekane razem
  • 100 g niezbyt dojrzałych truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • łyżka drobno posiekanego estragonu
  • 150 g wędzonego łososia
  • sos: 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min. Ciepłe kroimy w plastry, zalewamy białym winem, odstawiamy. Ze szparagów odłamujemy końce, delikatnie obieramy w dolnej części i wrzucamy na 1 min do osolonego wrzątku. Wyławiamy i studzimy, następnie kroimy w skośne kawałki dł. 4 cm. Mieszamy z ziemniakami, kaparami oraz dymką ze szczypiorem. W oddzielnym naczyniu ukręcamy winegret z octu jabłkowego, oliwy, miodu oraz soli i pieprzu do smaku, delikatnie łączymy z sałatką.
  • Sałatkę rozdzielamy na talerzach, na każdej porcji kładziemy dekoracyjnie szpinak, truskawki, łososia i estragon. Zjadamy od razu po przygotowaniu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: sałatka tort pieczarkowy



 







 



 

Notka redakcyjna

Zamiast łososia możemy wziąć upieczoną pierś kurczaka lub wędzonego pstrąga.
Share

Podobne przepisy