Sałatka z kaszą bulgur

Ocena:

4.46 (180)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z kaszą bulgur to prosty przepis na pyszne, zdrowe i fit danie! Pożywna, łatwa do przygotowania sałatka może być zarówno propozycją na drugie śniadanie, jak i pomysłem na kolację. Sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Jeśli więc zastanawiacie się, co z kaszy bulgur można przygotować dosłownie w kilka chwil, poniższy przepis będzie idealny!

Składniki:

  • kasza bulgur  100 g

  • dymka  3 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • świeża mięta  0.5 pęczka

  • granat  1 szt.

  • cykoria  1 szt.

  • cytryna  1 szt.

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • sok malinowy  3 łyżki stołowe

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z kaszą bulgur - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie kaszy: jeśli korzystamy z kaszy w woreczkach - gotujemy ją wg instrukcji na opakowaniu. Kaszę sypką przepłukujemy 2-3 razy, aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 przez 20 minut na średnim lub małym gazie/mocy palnika. Raz po raz mieszając, aby wchłonęła całą wodę, a nie przywarła do dna. Po ugotowaniu odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem.

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: Cebulę dymkę myjemy i kroimy w pierścienie. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę albo trzemy na tarce. Ogórka dokładnie szorujemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Przygotowanie dodatków: Natkę pietruszki oraz miętę opłukujemy pod bieżącą wodą i siekamy drobno. Granat nacinamy, obieramy i wyłuskujemy ziarenka. Cykorię obieramy na listki, myjemy.

  • Krok 4:

    Dressing: cytrynę wyciskamy. W słoiczku łączymy sok z cytryny, sok malinowy, przyprawy i oliwę. 

  • Krok 5:

    Jak podać sałatkę bulgur: w dużej misce łączymy kaszę bulgur, warzywa, pestki granatu. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem, chwilę mieszamy sztućcami do sałatki. Wykładamy na listki cykorii, serwujemy na paterze. Możemy też zostawić sałatkę w misce, obręcz dekorując cykorią.

Porady

  • kasza bulgur powinna być ugotowana na sypko - przegotowana będzie zbyt miękka, a z kolei niedogotowana - zwyczajnie twarda
  • ważny etap to płukanie kaszy - nie będzie miała wtedy zarówno zanieczyszczeń, jak i charakterystycznego posmaku
  • sałatka z kaszą bulgur swój smak zawdzięcza m.in. dressingowi - idealnie sprawdzi się do niego domowy sok malinowy. Dla osób, które lubią eksperymenty z sałatkami polecamy również wersję z sokiem z granatu zamiast soku malinowego
  • jeśli ogórek ma duże pestki, polecamy wyciąć gniazda nasienne (sałatka bulgur nie puści wtedy zbyt dużo wody)
  • powyższa sałatka z kaszy bulgur z warzywami to propozycja na zdrowe połączenie fit kaszy z sezonowymi produktami, ale można eksperymentować ze składnikami. Świetna będzie m.in. chrupiąca rzodkiewka obok ogórka, a zamiast natki, można wypróbować koperek lub pędy groszku
  • do siekania składników warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria - nożyczki do ziół czy praktyczne blendery z funkcją rozdrabniaczy warzyw sprawią, że sałatka z kaszy bulgur powstanie dosłownie w kilka chwil
  • przepis na sałatkę z kaszą bulgur to pomysł na ciekawy dodatek zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. W formie łódeczek cykorii może być serwowana również na imprezie w domu, przyjęciu z okazji chrzcin, a nawet Andrzejki czy Sylwester. W większej formie podajemy ją w szklanej lub innej eleganckiej salaterce. Pamiętajmy wtedy o wygodnych sztućcach!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Połączenie bulgur z warzywami to popularne wersje na dania w diecie wegetariańskiej. Sycąca, smakowita kasza jest ciekawą alternatywą dla ryżu, makaronu czy ziemniaków. A dodatek warzyw - ugotowanych, surowych lub np. kiszonych - wzbogaca całe danie o witaminy i mikroelementy. Taki prosty przepis pomaga opracować zbilansowaną, fit dietę dla każdego. Sekretem smaku są zarówno sezonowe warzywa - polecamy wybierać je lokalnie - jak i smakowity dressing. I choć w dyskontach spożywczych nie brakuje gotowych propozycji na sałatki z kaszą bulgur i hummusem, zdecydowanie zalecamy zrobić ją samodzielnie - mamy wtedy pewność, jak ugotowana jest kasza i czym została doprawiona. W gotowych produktach często na liście składników znajdziemy nadmierną ilość soli lub ukrytego cukru.

Zobacz: jak zrobić hummus? Oto niezawodny sposób

Inne sałatki z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur ma różne oblicza - ta najpopularniejsza w kuchni świata to sałatka tabbouleh. Jest bardzo charakterystyczna w smaku, ma zaledwie kilka produktów na liście składników. I to, co ją wyróżnia to duża ilość natki pietruszki, a także czosnek i cebula. Potrawa ta ma orzeźwiać i sycić jednocześnie, dlatego ważną rolę pełni także dodatek mięty. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą wersję sałatki z kaszą bulgur, postawmy na dodatek mięsa. Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem może być śmiało podana na obiad (kurczaka wystarczy podsmażyć z ulubionymi przyprawami na oleju) w formie na ciepło. 

Polecamy też eksperymentowanie z warzywami - sałatka bulgur może mieć w sobie: suszone pomidory, brokuły, a także buraki. Przepis wzbogacą też rozmaite sery - sery pleśniowe lub typu korytyński będzie dobrym wyborem. Ciekawa w smaku jest też sałatka z kaszą bulgur i fetą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne