Sałatka w miseczkach z melona z kozim serem

Sałatka w miseczkach z melona z kozim serem to pomysł na orzeźwiającą przystawkę. Orzechy włoskie, kozi ser, figi to trio doskonałe. Zaskocz swoją rodzinę przygotowując niecodzienną przekąskę.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki:

  • melon odmiany kantalupa
  • garść orzechów włoskich
  • garść rukoli, umytej i osuszonej
  • kilka liści sałaty karbowanej, umytych i osuszonych
  • 3–4 figi, pokrojone na ćwiartki
  • 10 dag koziego kremowego serka (świeżego lub średnio dojrzałego)
  • dowolne kiełki
  • dressing: łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka dobrego gęstego octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • po łyżce soku z cytryny i pomarańczy
  • sól, pieprz, odrobina chili
  • skórka otarta z pomarańczy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Melon przekrawamy na pół, odcinamy końcówki, aby „miseczki„ stały prosto. Usuwamy pestki i wydrążamy miąższ, najlepiej specjalną łyżką do robienia kulek. Orzechy prażymy w piekarniku o temp. 160°C do czasu, aż lekko zmienią kolor i zacznie odchodzić z nich skórka. Kiedy ostygną, ocieramy z nich skórkę (najlepiej użyć szczoteczki). Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i nakładamy do wydrążonych połówek melona. Składniki na dressing dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę w melonowych miseczkach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: smoothie buraczano-truskawkowe

Share

Podobne przepisy